Hirdetés

Polgári per spamküldők ellen



|

Hirdetés

A vád szerint a Texasi Egyetem diákja, Samuel Pitylak, valamint Mark Trotter több fedőcéget alapítottak, amelyek együttes "spamtermelése" a negyedik legnagyobb a világon. A kiküldött kéretlen levelek megsértették az egy évvel ezelőtt életbe lépett amerikai spamtörvényt, ugyanis megtévesztő tárgysorral kerültek kiküldésre és nem tájékoztatták a címzetteket arról, hogy hirdetést tartalmaznak. Egyes levelek olyan szolgáltatásokat kínáltak, amelyek nyújtására a vádlottaknak nem volt joga. Bizonyos üzenetek személyes adatokat kértek a címzettektől, ezeket az adatokat a vádlottak később értékesítették. A Microsoft több mint 20 ezer e-mailt csatolt bizonyítékul az ügyhöz, amelyek Pitylaktól és Trottertől származtak és amelyek fennakadtak a cég spamszűrőin.

Az Egyesült Államokban a kéretlen levelek küldését szabályozó "Can-Spam" törvény 2004. január elsején lépett életbe. A sokat kritizált jogszabály nem tiltja a kéretlen levelek küldését, a felhasználóknak azonban egyértelműen lehetőséget biztosít az adott kereskedelmi szervezettől, cégtől érkező levelek lemondására. A Can-Spam kötelezővé teszi a küldő számára, hogy levelében tüntesse fel címét, postacímét, valamint a leiratkozás módját is. Emellett szigorúan tilos a levelekben a címzettet megtévesztő tárgysor használata is.

Pitylak és Trotter jelentős büntetésre számíthat, amennyiben a bíróság kimondja, hogy megsértették a spamtörvényt, ugyanis a jogszabály alkalmanként - levelenként - akár 250 dolláros büntetést is megenged, azonban az összeg nem haladhatja meg a 2 millió dollárt. A két vádlott ellen emellett büntetőjogi per is indulhat megtévesztés, valamint személyes adatok illetéktelen kezelése miatt. A büntetés ezekben az esetekben dollárszázezreket tehet ki. Ez a harmadik eset, hogy a Microsoft az állami főügyészi hivatallal együttműködve spamküldőket perel be. 2003 nyarán a cég Washington államban, decemberben pedig New York államban indult per spamküldők ellen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.