Hirdetés

Power4 szuperszámítógépet épít az IBM



|

Hirdetés

Az armonki (New York) központú óriáscég pénteken jelentette be, hogy a Korea Institute of Science, Technology and Information megbízásából egy szuperszámítógépet fog építeni, amely másodpercenként 4,24 trillió számítás elvégzésére lesz képes. A 27 millió dolláros szerződés szerint az IBM az idei év végén kezdi el építeni a szuperszámítógépet, amely várhatóan 2003-ra készül el. A rendszer a "Kék Óriás"-nak is nevezett IBM fejlesztés alatt álló Power4 processzorjaira fog épülni, és többek között a kutatóintézet fizikai és kémiai kutatásai folynak majd rajta.

Az IBM a világ vezető szuperszámítógép gyártója, és a társaság nevéhez fűződik például a világ legnagyobb teljesítményű számítógépe is, az ASCI White, amely nukleáris fegyverek szimulációján dolgozik. A társaság a közelmúltban kezdte el a készülőben lévő Power4 processzorra alapuló rendszerek készítéséről szóló szerződések megkötését.

A németországi Max Planck Society for the Advancement of the Sciences (Max Planck Közösség a Tudomány Fejlődéséért) májusban jelentette be, hogy 3,8 trillió számítás/másodperc sebességű, Power4-alapú szuperszámítógépet vásárol az IBM-től. A 2002-ben elkészülő rendszert elsősorban asztrofizikai és biokémiai kutatásokhoz fogja használni a müncheni központú közösség.

Az új Power4 processzor az IBM legújabb fejlesztési eredményeit is tartalmazni fogja. A chip valójában két darab, legalább 1 GHz-es órajelű processzormagot fog tartalmazni, ami a számítási teljesítmény megduplázását fogja jelenteni. A Power4, amelyet a társaság a 32 processzoros Regatta szervereiben is alkalmazni fog, még az év vége előtt megjelenik. A finn Oktatási Minisztérium a napokban szintén rendelt Power4-alapú IBM szuperszámítógépet, közölte a társaság egyik szóvivője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.