Hirdetés

Profi webhelyet mindenkinek!



|

Mi a közös vonása a Fehér Ház, a Firefox, az MTV és az Ubuntu honlapjának? Az, hogy megjelenésük eszközéül mindannyian ugyanazt az ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelő és -fejlesztő rendszert választották. Ez pedig a Drupal.

Hirdetés

A Drupal első verzióját Dries Buytaert azért készítette, hogy barátaival üzeneteket hagyhassanak egymásnak az egyetemi belső hálózaton. A diploma megszerzése után, 2001-ben Dries az internetre költöztette, s nem sokkal később nyílttá tette a projektet, amely fokozatosan egyre ismertebb és kedveltebb lett. Az elmúlt majd' tíz évben hatalmas nemzetközi közösség épült a Drupal köré, s mára az egyik legnépszerűbb, számos díjjal elismert, milliók által használt nyílt forráskódú tartalomkezelő szoftver lett.

 

 

Nagy feltűnést keltett, amikor tavaly a Fehér Ház a nyílt forráskódú Drupalra váltott

 

 

Kell egy weboldal? Nem nagy ügy!

 

A Drupal egyik legnagyobb erőssége a sokoldalúsága. Megfelelő eszköz, ha csak egy egyszemélyes blogra vágyunk, de akkor sem kell mást választanunk, ha komolyabbak az igényeink. Építhetünk a segítségével közösségi oldalt, hírportált, céges webhelyet, fórumot vagy éppen webáruházat is. Az esetek jelentős részében a megvalósításhoz nincs szükség semmiféle programozói tudásra sem. A böngészőnkkel elérhető adminisztrációs felületen keresztül, egyszerűen, kattintgatva és gépelve végezhetjük el a szükséges beállításokat, majd hozhatjuk létre és kezelhetjük a tartalmakat. A vonatkozó terminológiát használva kimondhatjuk, hogy a Drupal ebből a szempontból ún. tartalomkezelő rendszer (angolul: Content Management System – CMS).

 

 

A rendszer nemzetközi webhelyének nyitóoldala

 

 

Ugyanakkor a Drupal egyedi webalkalmazások fejlesztésére is alkalmas. A rendszer következetesen alkalmazott szabályok szerint épül fel és egységesített megoldásokat kínál a programozóknak, hogy a működését a saját elképzeléseik szerint alakíthassák. A fejlesztés a weben általánosan használt PHP-nyelven zajlik. Adatbázisoldalon a MySQL, webszerverként az Apache preferált, de használhatóak egyéb adatbázis-kezelők és webszerverek is.

 

Mit jelent az, hogy Drupal?
Amikor a projekt az internetre került, a rendszert alkotó Dries Buytaert a dorp.org domaint tervezte használni, a „falu” szó holland megfelelője alapján. Azonban gépelési hibát vétett, így a webhely neve végül drop.org lett. A „drop” jelentése angolul „vízcsepp” – ezzel folytatódott a nyelvi játék, ugyanis a vízcsepp holland fordítása „druppel”, amit az angolok úgy ejtenek ki, hogy „drupal”. Miután idáig eljutott, Driesnek már nem volt nehéz dolga a szoftver elnevezésével kapcsolatban. Ez a vízcsepp jelenik meg egyébként a Drupal logójában is, amelynek a végtelen jelet formáló szeme a Drupal nyújtotta lehetőségekre utal.



 

Összerakósdi

 

Amikor egy Drupal-alapú webhelyet alakítunk ki, több részből állíthatjuk össze a kész megoldást. Biztosan szükségünk lesz az alaprendszerre, az igényeinknek megfelelő kiegészítőkre, valamint egy általunk választott megjelenésre (amelyet magyarul sminknek nevezünk). Ezeket magunk is összeválogathatjuk, de akár a közösség által már összeállított csomagok egyikét is választhatjuk kiindulásképpen.

A Drupal alaprendszer (drupal.org/project/drupal) maga is moduláris szerkezetű, sok együttműködő részegységből áll. Ezek között vannak, amelyek elengedhetetlenek a működéshez, mások használata opcionális, a felhasználó szándékától függ. Csak az alaprendszer használatával is összetett funkcionalitású webhelyeket hozhatunk létre.

 

 

A Drupal.org megjelenése a közeljövőben megújul – ez a kép már az új (leendő) verziót mutatja

 

 

Azonban a moduláris felépítés azt is lehetővé teszi, hogy a közösség által készített kiegészítő modulokkal megváltoztassuk a Drupal működését vagy újabb lehetőségekkel bővítsük ki azt. (Mindeközben nem kell amiatt sem aggódnunk, hogy az alaprendszert „elrontjuk”, hiszen annak kódja a hozzáadott moduloktól nem változik.) Jelenleg közel 7000 modul érhető el a Drupalhoz (drupal.org/project/modules), így nagy az esélye, hogy kész megoldást találjunk a webhelyünkkel kapcsolatos igényeinkre.

 

Instant Drupal
Drupal-alapú webhelyhez nemcsak úgy juthatunk, hogy összerakjuk magunknak az alaprendszerből és a közösségi modulokból, plusz esetleg saját fejlesztéseinkből. Bizonyos típusfeladatokra kész rendszert kapunk, ha telepítési profilt használunk. Ebben az összeállítást mások már elvégezték helyettünk, az alkalmazás azonnal használatba vehető, vagy további fejlesztés időtakarékos alapja lehet. Létezik telepítési profil például hírportálhoz (OpenPublish), csoportmunkához (OpenAtrium), webáruházhoz (UberDrupal) stb.

A rendszerrel való ismerkedéshez (is) hasznos lehet, ha a Drupalt mint előre telepített szolgáltatást vesszük használatba. Ezt megtehetjük, ha az aktuális hatos (NeoBase.hu), és akkor is, ha a megjelenés előtt álló hetes verziót szeretnénk kipróbálni (DrupalGardens.com). Mindkét szolgáltatás ingyenes.

 

 

Külcsín és belbecs

 

A tartalomkezelők megjelenését szabályozó összetevőket más rendszerekben témának vagy sablonnak nevezik, a Drupal magyar fordítói – mint már említettük – azonban az elsőre talán kicsit meglepő „smink” elnevezést választották. A sminkeket ugyanúgy használhatjuk, mint a modulokat, Be- és kikapcsolhatjuk őket, egy-egy kattintással változtatva a webhely teljes megjelenését, illetve a beállításaikat is szabályozhatjuk. Néhány sminket az alaprendszer is tartalmaz, de a weben számos más smink is elérhető. Akadnak olyan alapsminkek is, amelyekkel már némi CSS-ismeret birtokában is saját, egyedi megjelenést alakíthatunk ki.

 

 

A magyar közösség tájékoztat, segédleteket tesz közzé és tanácsadó fórumot működtet a Drupal.hu oldalon

 

 

Persze hiába „csilivili” a webhelyünk, megnehezítheti az életünket, ha a látogatóinkhoz és hozzánk nem az anyanyelvünkön szól. Szerencsére emiatt sem kell aggódnunk: a Drupalban beépített lokalizációs egységet találhatunk, amellyel a felhasználói felület idegen nyelvű elemeihez fordítást készíthetünk, vagy akár kész fordítást is importálhatunk. S hogy legyen mit importálni, arról a magyar Drupal-közösség önkéntes fordítói munkával gondoskodik...

 

Alapfunkciók

 

A Drupal alaprendszere – történetéből adódóan – számos közösségi funkciót tartalmaz. Engedélyezhetjük felhasználók regisztrációját, szabályozhatjuk a jogosultságaikat is, emellett többszintű, moderálható fórumot alakíthatunk ki. Hozzászólási lehetőséget biztosíthatunk is tartalmainkhoz, ráadásul bárkinek nyithatunk személyes blogot.

 

 

A frissen telepített Drupal 7 nyitóoldala, néhány apró beállítás, lokalizáció és egy tartalommező feltöltése után, ahogy a bejelentkezett felhasználó (admin) látja


A közösségi megoldásokon túl sok egyéb eszköz is az alaprendszer része; a teljesség igénye nélkül, csak felsorolva: egyéni tartalomtípusok, összetett kategorizáló rendszer, RSS-csatorna, keresőbarát URL-ek, szabadon alakítható menük, variálható oldal-elrendezések, több webhely egy kódbázissal való működtetése stb.

 

A legnépszerűbb kiegészítők
A Drupal-alapú webhelyeken a Views és a CCK közösségi modulokat használják a leggyakrabban. A Viewszal grafikus felületen állíthatunk össze adatbázis-lekérdezéseket, azaz a segítségével a webhely elemeit (tartalmakat, fájlokat, felhasználókat) listázhatjuk számtalan különböző módon. A CCK (Content Construction Kit) egyedi tartalomtípusok létrehozására használható (ugyancsak az adminisztrációs felületen, kódolás nélkül), s a Drupal hetes verziójától már (részben) tartalmazza az alaprendszer, Fields néven.

A legnépszerűbb smink a Zen, de nem azért, mert annyira szép, pont ellenkezőleg! A Zen ugyanis egy ún. alapsmink, arra való, hogy átalakítsák, s egyedi megjelenésű webhelyet hozzanak létre belőle.



Drupal 7, a felhasználó kedvence

 

A rendszer aktuális, hatos verziója 2008 februárjában jelent meg, a Drupal 7 pedig ez év végére várható. Korábban rövidebb idő, nagyjából egy év telt el két főverzió megjelenése között. Most elsősorban azért szántak több mint két és fél évet a munkára, hogy a kezdők által is könnyen megtanulható, egyszerűen kezelhető tartalomkezelő készülhessen.

 

 

A Drupal 7 adminisztrációs felületének „Beállítások” lapja, de nem a cikkben említett új rétegen való megjelenítéssel! A lap tetején látható a kétsávos adminisztrációs menü

 

 

A Drupal 7 fejlesztése során jó néhány használhatósági tesztet végeztek és az új működtetési modellt felülettervezési szakértő segítségével alakították ki. Az átdolgozás révén a felhasználót, egész pontosan a tartalomszerkesztőt állították a középpontba; a rendszer az ő mindennapi tevékenységét igyekszik „okos” alapbeállításokkal segíteni. Arra törekedtek, hogy a leggyakoribb feladatokat könnyen elvégezhesse, de a ritkábban jelentkező problémák se okozzanak túl nagy nehézséget.

 

 

A Drupal 7 adminisztrációs menüje

 

 

Ezért az adminisztrációs felületet teljesen átszervezték: a bejelentkezett felhasználó számára egy kétszintes adminisztrációs menüt hoztak létre az oldal tetején. A felső részben a korábbinál érthetőbb elnevezéssel, csoportosítással jelennek meg beállítási lehetőségek, az alsó rész tartalmát pedig magunk szabályozhatjuk. Ide gyorshivatkozásokat helyezhetünk el, amelyek a nekünk legfontosabb (adminisztrációs) oldalkara mutatnak. (Alaphelyzetben a tartalom beküldéséhez és a tartalmak kereséséhez kapunk itt linket.)

Nem az adminisztrációs menüből, hanem az oldalsávban elhelyezett linkre kattintva érhetjük el az irányítópultot. Telepítés után itt csak a friss tartalmak és az új felhasználók listáját, valamint egy keresőt találunk, azonban az irányítópultot is átalakíthatjuk tetszésünk szerint: a szükséges blokkokat fogd és vidd módszerrel helyezhetjük el rajta.

Egyébiránt maga az adminisztrációs felület az aktuális oldal felett, egy új rétegen jelenik meg, így a beállítások végeztével, éppen oda kerülünk vissza, ahonnan indultunk. Ha pedig az éppen megtekintett oldal egy-egy elemét szeretnénk módosítani (például egy szövegrészt, vagy a keresőblokkot az oldalsávban), akkor elég az adott elem fölé vinni az egeret és megjelenik a szükséges beállítások elérhetőségét biztosító ikon.

 

 

A magyar fordításokkal kapcsolatos bejegyzések a Drupal hivatalos fordítási webhelyén. Ezen az aldomainen már hivatalosan is a megújított megjelenést használják

 

 

A Drupalhoz és a kiegészítő modulokhoz, sminkekhez – más szoftverekhez hasonlóan – időről időre biztonsági és egyéb frissítések jelennek meg. Ezekről a rendszer automatikusan (akár e-mailben is) tájékoztat, s a telepítésüket a hetes verziótól kezdődően a tartalomkezelő elhagyása nélkül is elvégezhetjük.

Természetesen az újítások sora nem merül ki a fenti néhány példában. Ám ha valaki kedvet kapott, maga is folytathatja a felfedezést. Az aktív nemzetközi közösségnek köszönhetően az interneten rengeteg Drupallal kapcsolatos információt találhatunk, többek közt esettanulmányokat és ingyenes oktató videókat is. Érdemes meglátogatni a rendszer központi oldalát a Drupal.org vagy a magyar közösség webhelyét a Drupal.hu címen. A magyar közösség aktuális találkozóját, a Drupal Hétvége 2010 rendezvényt e hét végén tartják.

 

A Drupal rendszer alaposabb megismeréséhez mi is megpróbálunk segítséget nyújtani cikkünk folytatásában, a Drupal 7 telepítésének és használatba vételének bemutatásával.

 

 

A Drupal-közösség évente két konferenciát szervez, egyet Amerikában és egyet Európában. Ez most a legutóbbi, DrupalCon Coppenhagen 2010 konferencia honlapja

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.