Hirdetés

Putyin ráncba szedi az orosz bloggereket



|

Az orosz kormány megpróbálja minden eszközzel ellenőrzése alá vonni az internetet.

Hirdetés

A The Verge szerdán jelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök a héten aláírta a rettegett „bloggertörvényt”. A jogszabály arra kötelezi azokat az orosz bloggereket, akiknek háromezernél több olvasójuk van, hogy regisztráltassák magukat a helyi média- és hírközlési hatóságnál, a Roskomnadzornál. Ezentúl rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, amelyek a klasszikus médiavállalkozásokra; az állam célja láthatóan az, hogy még szorosabbra vonja ellenőrzését az internet felett.

A Reporters Without Borders szerint a drákói szigorú törvény nem csak a blogok, hanem a mikroblogok és a közösségi oldalak működését is szabályozza. A szerzőknek kötelességük lesz a hivatásos újságírókhoz hasonlóan ellenőrizni a forrásaikat és az értesüléseiket, el kell távolítaniuk a „pontatlan” hozzászólásokat, nem közölhetnek olyan írásokat, amelyek sérthetik egyes személyek vagy csoportok jó hírnevét, és nem használhatják arra a felületeiket, hogy „eltitkoljanak vagy meghamisítsanak közérdeklődésre számot tartó információkat”.

Hirdetés

Alekszej Mitrofanov, az állami Duma információpolitikai bizottságának elnöke tagadta, hogy a törvény a tömegmédiáéhoz hasonló kötelezettségeket róna a bloggerekre. „Egyedi jogi szabályozást fogunk bevezetni” – hangoztatta annak elfogadását követően az ITAR-TASS hírügynökségnek nyilatkozva.

A bloggertörvény nem az egyetlen olyan intézkedés, amely azt mutatja, hogy Putyin és kormánya mindent megtesz azért, hogy maga alá gyűrje az internetet. Nemrég Pavel Durov, a sokak által csak „orosz Facebookként” emlegetett Vkontakte alapítója borította a bilit, aki azt állította, hogy az elnök bizalmasai csalárd módon átvették az irányítást a több mint 100 millió felhasználóval rendelkező közösségi oldal felett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.