Hirdetés

RawShooter 2005



|

Hirdetés

Kezdjük azzal: miért is van szükségünk erre a RAW formátumra? Főleg, hogy voltaképpen ez nem is egy formátum, hanem inkább „gyűjtőnév”, hiszen nemhogy gyártónként, de sokszor fényképezőgépenként eltérő állományformátumról van szó! Nos, egyrészt azért, mert csak e formátum révén aknázhatjuk ki teljes egészében gépünk képességeit (például a 30, 36 vagy akár 40 bites színmélységet), másrészt mert így utólag korrigálhatunk olyan beállításokat, amilyeneket egy JPEG- vagy TIFF-képnél már nem - vagy csak nagyon körülményesen - tudnánk kijavítani. Utóbbiak esetében a fényképezőgép elektronikája beállításainktól függően elvégzi a CCD- vagy a CMOS-érzékelőről nyert adatok teljes feldolgozását, míg a RAW állományban, ahogyan azt a neve is jelzi, a nyers, feldolgozatlan információk tárolódnak el, valamint a kép készítésének adatai. Ezekből a fájlokból azután az erre szakosodott programokkal - általában - sokkal jobb minőségű eredményt tudunk kihozni.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a legtöbb fényképezőgép veszteségmentes tömörítéssel menti kártyára a RAW-képeket. Azaz ezeknél még a legkisebb JPEG-zajt sem tapasztalhatjuk, ugyanakkor körülbelül harmadannyi helyet foglalnak, mint ha TIFF-ben mentenénk le őket - már ha a kamera támogatja is mindkét formátumot.


Ami a RAW-t kezelő programokat illeti, az Adobe korábban külön megvásárolható beépülőjét „elnyelte” a Photoshop CS, így ennek szolgáltatásait már csak azok élvezhetik, akik megveszik a jól ismert grafikus alkalmazást. A Paint Shop Pro 9 ugyan képes megnyitni a legtöbb RAW-állományt, de finoman szólva is erősen korlátozottak a képességei. Nem úgy a Phase One cég Capure One programjáéi: ám ennek Pro változata 500 dollárba kerül, de még a valamivel szerényebb képességekkel felruházott LE kiadásért is 100 dollárt kell fizetnünk – igaz, előtte letölthetjük a 30 napig kipróbálható verziókat is.

Ha már kísérletezünk, akkor érdemes kipróbálni a két dán fiatalember által tavaly alakított cég, a Pixmantec fejlesztette RawShooter essentials 2005-öt is, amelynek legújabb, 1.1.3-as verziója több mint 50-féle digitális fényképezőgép RAW formátumát ismeri.

A RawShooter a kijelölt könyvtárban lévő nyers képekből diavetítést tud tartani, aminek ez esetben az a legfőbb célja, hogy még a feldolgozás előtt kiválogassuk azokat, amelyekkel valóban dolgozni szeretnénk. A „minősítést” nemcsak a vetítés során, hanem a program főablakának három oldalán is megjeleníthető előnézeti képeken is megejthetjük. A kiválasztott fotón azután egyesével vagy csoportosan is dolgozhatunk, pontosabban a beállításokat egy kattintással több fényképre is érvényesíthetjük.

Bármely módosítás - legyen az nagyítás, fehéregyensúly-állítás (1800 és 12500 K között), expozíciókompenzáció (-3-tól +3 0,01-os lépésközzel), élesítés stb. – után azonnal visszajelzést kapunk a képernyő legnagyobb részét kitöltő képen és a hisztogramon. Miután sikerült a legjobb beállításokat megtalálnunk, a fotókat elmenthetjük JPEG- vagy tömörítetlen TIFF-formátumban - utóbbit akár 24 vagy 48 bites színmélységgel.

Ezt a kényelmesen használható, sokat tudó programot bárki ingyen letöltheti a Pixmantec – valamint egy együttműködési megállapodásnak köszönhetően a Corel – honlapjáról.

A cikk a 2005. augusztusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.