Hirdetés

Rekordfogás a kalózkodás történetében



|

Hirdetés

A november 24-én, Budapesten és Miskolcon szervezett rendőri ellenőrzések során nyolc szervert foglaltak le, amelyen fellelhető szerzői jogsértő tartalmak mennyisége akár 15 terabájtot is kiteheti. Ez az adatmennyiség közel három és félezer DVD lemez összkapacitásának felel meg.

A miskolci rendőrök egy helyi oktatási intézmény számítógépes szervertermében és két internet-szolgáltató cég budapesti telephelyén hajtottak végre sikeres rajtaütéseket. Az akciók során olyan FTP szervereket foglaltak le, amelyek rendkívül nagy mennyiségű kalózfilmet, számítógépes programot, játékot, zenei hangfelvételt és videoklipet tartalmaztak. Az elkövetők az FTP szerverekre szerzői jogsértő módon felmásolt filmeket és egyéb alkotásokat előfizetési díj ellenében tették hozzáférhetővé az interneten.
A szervereken több népszerű filmsorozaton túl többek között olyan mozifilmek is megtalálhatóak voltak, melyeknek a magyarországi mozibemutatása még meg sem történt. A bűncselekmény súlyosságát fokozza, hogy a szervereken lévő illegális tartalmakat az elkövetők feltehetőleg huzamos ideje folyamatosan frissítették.

A miskolci rendőrség mostani illetve egy, a közelmúltban lezajlott hasonló akciója nyomán immáron három jelentős – insane, dakota illetve myfusion néven ismert – kalóz FTP szerverhálózattal sikerült eredményesen leszámolni.

A Miskolci Rendőrkapitányság az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomoz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői és kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.