Hirdetés

Rendőrségi fotókkal is lehet legálisan zsarolni



|

A Google és pénzintézetek egyaránt lépnek az üzlet derékbe törése érdekében.

Hirdetés

Az emberi leleményesség nem ismer határokat, amelyet kiválóan bizonyít az Egyesült Államokban úgy tűnik már évek óta jól menő, ám nyilvánosságot csak The New York Times szombati cikke kapcsán kapott üzletág. Közismert tény, hogy a letartóztatáskor a rendőrség az ujjlenyomatok rögzítése mellett profilból és szemből fotókat is készít, ezek ráadásul kormányzati portálokon keresztül bárki számára elérhetőek, hiszen közérdekű információnak számítanak.

Hirdetés


Ezzel visszaélve a Times cikke szerint gombamód szaporodni kezdtek fotókat gyűjtő portálok, amelyek kizárólag akkor hajlandóak eltüntetni a képeket, ha a kínos helyzetbe hozott személy kinyitja a pénztárcáját; a törlés ára 35 dollártól több százig terjed. Enélkül az érintettek nevére keresve az interneten jó eséllyel az elsők közt ugranak be a legálisan zsaroló weboldalak, ezen állapot például álláskereséskor nem kifejezetten előnyös.


Fontos megemlíteni, hogy a „mug shot” néven emlegetett fotók megléte csupán a letartóztatás tényét bizonyítja, a gyilkosoktól a füves cigarettát birtoklókon át egészen a rossz időben rossz helyen tartózkodó ártatlanokig bárkiről készülhet efféle kép.


A Times cikke komoly lavinát indított: a Google hátrasorolta a weboldalakat, míg a MasterCard, Discover, American Express és PayPal ígéretet tettek a legális zsarolásból élő vállalatoknak való pénzutalás megnehezítésére. A beszámoló szerint számos per van folyamatban az oldalak ellen, továbbá egyes államok már próbálják ellehetetleníteni az adatok ilyen jellegű felhasználását.


(Fotó: Bill Gates / The Smoking Gun)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.