Hirdetés

Rendszergazdák Világnapja - csajok, sör és egy szuperszámítógép



|

Felszabadult arcokat, vicces történeteket, küzdelmes versenyeket láthattunk, hallhattunk az idei Rendszergazdák Világnapján. Egy nap, amikor a mókuskerék helyett a hideg sör és a jókedv vált fontosabbá.

Hirdetés

Júliusi végén, a forró nyár közepén az ország rendszergazdái közül jó páran a Zöld Pardon-ban tölthettek el pár kellemes délutáni-esti órát. A Rendszergazdák Világnapján volt minden, ami a sanyarú sorsú jelenlévőknek kedves: szoftverek, hardverek, nők és persze sör. Nem csoda, ha mosolygós arcokat láttunk zömében.

 

 

Az eseményre történő helyszíni regisztrációt követően az előzetes programban jelzett két előadásra ülhettek be a jelenlévők. Az ESET egy bajba jutott otthoni felhasználó és az ügyfélszolgálatosok "harcát" szimulálták, azaz megmutatták, pontosan hogyan zajlik a segítségnyújtás, ha valaki azért keresi fel őket, mert vírus került az otthoni számítógépre. Pár perccel később elsősorban azok a rendszergazdák örülhettek, akik napi szinten figyelemmel kísérik az IT-ipar hardveres fejlesztéseit, azon belül is a kiszolgálók piacán végbement változásokat. Az IBM a közönség előtt leleplezte az OMSZ által nemrég vásárolt 2 unit rackes szuperszámítógépét, amiben két darab négymagos Nehalem architektúrájú processzor üzemel. Ez már önmagában is magas számítási teljesítményt jelent, viszont ehhez a konfigurációhoz elérhetők az NVIDIA Fermi-alapú Tesla megoldásai is, amelyek köztudottan nem a grafikus megjelenítésért felelnek, hanem a CUDA keretrendszer révén általános célú felhasználásra, számolásra használhatók. Az OMSZ például időjárási elemzéseket és modellezéseket végeztet a géppel.

 

 

A szakmai előadásokat követően a lazításé lett a főszerep, különféle mókás és poénos programokon vehettek rész a rendszergazdák. A legviccesebb felhasználókkal kapcsolatos sztorikból természetesen nem volt hiány, ám mivel lényegében az esemény ezen része is egy versenynek volt felfogható, ezért mindenképp ki kellett választanunk a legjobbakat.

 

 

Póka István Ellenszolgáltatás címmel futó története első helyet ért, így jutalma egy Intel® SRCSASLS4I RAID vezérlő a Real.com jóvoltából.

Közel 10 éves pályafutásom legérdekesebb története 2 éve esett meg velem. Egyik cégemnél megkért egy 30 év körüli, elég csinos titkárnő, hogy az otthoni laptopját újra kellene telepíteni. Sikerült zökkenőmentese megoperálni, majd másnap visszavittem. Kérdezte mivel tartozik. Mondtam 2000 Ft, régi ismerősök vagyunk. Elkezdett kutatni a táskájában, majd pár perc múlva bejelentette, hogy nincs itt a pénztárcája, így csak cumival tudna fizetni. Előtte 1 hónappal nősültem, így illedelmesen visszautasítottam. Cégünk ajándéka, mondtam neki. Közben kivette a táskájából az 1 éves gyerekének a cumiját.
- Te milyen cumira gondoltál?- kérdezte.
Hát, nem arra gondoltam:D


Rudolf Bence egy biztonsági frissítéssel kapcsolatos mókás történetet mesélt el nekünk, ami második helyet és egy Micro BladeZ Apach távirányítós helikoptert jelentett, amit az Ez Pont Az ajánlott fel az ezüstérmesnek.


Kiküldtem egy biztonsági frissítést központilag, ami csendben feltelepül, de a végén feljön egy ablak és szól a felhasználónak, hogy újra kell indítania a gépet. Minderről előre tájékoztattam levélben a felhasználókat.  Felhívtak telefonon:
- Nem mondtad, hogy a frissítés után újraindul a gép! Most a megnyitott dokumentumaim...
- De le kellett OK-ézni, hogy újrainduljon! Rányomtál?
- Igen! De olyan agresszívan szólt a gép, hogy nem mertem nem rányomni!


Reinauer György elképesztő sztorit mesélt egy olyan felhasználóról, aki zavarba jött, mert nem talált "pontos" i betűt a billentyűzeten. A története a dobogó harmadik helyére repítette őt, jutalma pedig egy Mini frigó lett az Ez Pont Az jóvoltából.


Az előző történet a következőképp folytatódott: Előfordult, hogy a feladójegyzéket újra el kellett küldeniük egy másik e-mail címre, így szerettük volna, ha egy új cím begépelése nem okoz nekik gondot. A cím, amivel gyakoroltunk, tartalmazott egy rövid "i" betűt. Az e-mail cím a papíron csupa kisbetűvel szerepelt. Elkezdte begépelni az e-mail címet, de amikor az "i" betűhöz ért, egy pillanatra megállt, majd némi gondolkodás után leütötte  a hosszú "í" betűt. Szóltam neki, hogy ez így nem lesz jó, mert a leírásban nem ez a cím szerepel. Nézegeti a billentyűzetet, majd némi gondolkodás után közli, hogy a billentyűzeten nincsen "pontos" i betű. Először nem is értettem a dolgot aztán leesett, hogy ő kis i betűt keresett a billentyűzeten, ott viszont ugye csak nyomtatott nagybetűk vannak. :)

 

Rövid, de annál inkább ütősebb történetével helyszíni szavazással a Közönségdíjas Szabó Zoltán lett, aki így a nap végén magához ölelhette a HexBug-ot, melyet szintén az Ez Pont Az biztosított a közönségdíjas számára.


Kolléga rémülten a HP nyomtató irányából:
 - Itt a világvége!!!
- ?
- Kiírta nekem a nyomtató, hogy rendeljünk "cián" patront...


Az első három helyezett kapott továbbá egy-egy K-Dron logikai játékot az Ez Pont Az jóvoltából.


Gyors, gyorsabb, leggyorsabb

A történetek pont annyira voltak viccesek, hogy egy kicsit felrázzák az egybegyűlteket, akik közül sokan fejben már a PC World rendszergazda versenyére készültek. A megmérettetésre jelentkező jelenlévőknek először egy előválogatón kellett részt venniük, ahol a lehető leggyorsabban kellett krimpelni egy működő UTP-kábelt. Barna Balázs teljesítményét látva egy pillanatra elgondolkodtunk, hogy ő valóban emberi lény-e, ugyanis 1 perc 50 másodperc alatt készült el a hibátlan kábellel. A következő fordulóba rajta kívül még Szabó Zoltán és Lámfalusi Ferenc jutott be.

 

 

A három leggyorsabbnak színpadon két fordulóban kellett összemérne a tudását, először egy egeret és egy billentyűzetet kellett időre összerakniuk úgy, hogy azok működjenek is, majd pedig ugyanezt a műveletet kellett elvégezniük egy számítógéppel is. Összesítésben végül Szabó Zoltán végzett az első helyen, a második Lámfalusi Ferenc lett, míg Barna Balázs a dobogó legalsó fokát foglalhatta el. Jutalmul a következő, az Ez Pont Az által felajánlott nyereményekben részesültek: Robotkar, Napelemes Robot Kit, Életóra.

 

 

Természetesen akiknek nem sikerült túljutni az előfordulón, azok a HP standján feladatmegoldó videojátékokkal játszhattak, aki viszont nem szeretett volna ennyire aktív lenni, egy kérdőív kitöltésével pályázhatott a 400 000 Ft értékű tanfolyamcsomagra, ami a HP Oktatás ajánlott fel.

 

 

Az esemény főtámogatójának, az ESET-nek a standján 5 darab Sziget-jegyet sorsoltak ki azok között a rendszergazdák között, akik a megfelelő helyen leadták névjegykártyájukat.

A megfáradt résztvevők a Balabittól sörkupont, a HumanoIT csinos hostessétől pedig energiaitalt kaphattak, továbbá a bátrabbak az Axe és a Computer Emporium gyönyörű lányaival is fotózkodhattak. Szerintünk a legmókásabb dolog az IT Services Hungary standjánál volt ahol különböző hardverekből és alkatrészekből iparművész segítségével alkothattak új eszközöket a rendszergazdák. Az elkészült műveket ráadásul haza is vihették az önjelölt IT-művészek.

 

 

Végül a napot Dombóvári István közel 1 órás stand-up comedy fellépése zárta, ahol természetesen a poénok nagy része a rendszergazdák világából érkezett. A díjátadóval és a búcsúbeszéddel véget érő Rendszergazdák Világnapja remélhetőleg minden résztvevő számára egy kedves emlék marad, továbbá bízunk benne, hogy akik ott voltak, azok közül minél több arcot felfedezünk majd a jövő évi eseményen is. Nekik és támogatóinknak is köszönjük, reméljük jövőre még többen tudnak majd elszabadulni az IT-problémák által sújtotta munkából erre a pár órácskára.

 

Az eseményről készült fotókat erre a hivatkozásra kattintva lehet megnézni, videós összefoglalónk pedig alant tekinthető meg.

 

Mivel Szabó Zoltán a rendszergazdák versenyében elért első helye mellett közönségdíjas felhasználókkal kapcsolatos sztorit is mesélt a jelen lévőknek, ezért úgy gondoltuk, annak érdekében, hogy jobban megismerjük mi és Olvasóink is, egy villáminterjút készítünk vele - az igazi rendszergazdával.

 

Mióta dolgozol rendszergazdaként és milyen végzettséged van?

Nagyjából '96 óta foglalkozom számítástechnikával, eleinte még nem konkrétan rendszergazdaként - akkortájt inkább felhasználókat támogató kollégaként. '98-ban kalandos úton egy államigazgatási szervhez kerültem. Ide nem is 'rendszergazda' jellegű állásra pályáztam, de az interjún kiderült, hogy az osztályvezetőben és bennem a közös pont a Linux rendszerek "szeretete", így bár az eredet állás  kiesett, de felajánlották hogy csatlakozhatok az infrastruktúráért felelős csapathoz... Végzettségemet tekintve a BME-n diplomáztam, műszaki szakoktatóként, informatika szakirányon. (Korábban azért sikerült félbehagynom a GDF-et, és elvégezni helyette egy felsőfokú OKJ-s rendszerinformatikus képzést.)

 

Hogy érzed, téged megbecsülnek a cégnél? A főnökök, illetve a munkatársak?

Szerencsére olyan helyen dolgozom, ahol működik a sok helyen csak vágyott csapatmunka. Arról, hogy mennyire becsülnek meg, talán őket kellene megkérdezni, de egyenlőre úgy érzem igen. Ez abból a
szempontból is jelentős mivel a kollégák - a cég profiljából adódóan főleg fejlesztők, és egyéb informatikai területen dolgozó szakértők - értenek is hozzá. A vezetőségtől is minden lehetőséget megkapok mind szakmai, mind emberi oldalról. Szóval nincs okom panaszkodni.

 

Hány usert felügyelsz a cégednél?

Összesen úgy 50-80 felhasználóval foglalkozom - tényleg, nem is nagyon számoltam össze az utóbbi időben. :) A szebb feladat viszont inkább a változatos szerverkörnyezet folyamatos felügyelete, és az IT
stratégiák kialakítása.

 

Heti átlagban mennyi Windows reinstallt csinálsz?

Jesszusom, vagy egy hónapja nem volt reinstall! :) Megfelelő eszközökkel, és megfelelően fegyelmezett felhasználókkal egészen kicsi heti átlagot tudok produkálni.

 

Volt valami extrém időpont (vagy nyaralásból visszahívás), amikor be
kellett menned tüzet oltani a céghez?

Szerintem nem volt olyan időszak az elmúlt tizen X évben, legyen az szabadság, hétvége vagy éjszaka, hogy ne lett volna valami esemény, bár emlékeim szerint a karácsonyokat megúsztam. Mondjuk ezek főleg felhasználói hasfájások voltak, de levontam a megfelelő következtetést: Meg kell tanulni kikapcsolni a telefont. Ezen szokás kialakítása is szerepel a következő 5 éves tervemben. :) Évekkel
ezelőtt volt olyan is,  hogy vagyonokat kellett fizettem a GPRS roamingért...

 

Mi a hobbid a rendszergazdálkodás mellett?

Főleg a családom - egy kisebb és egy kicsit nagyobb fiúcsemete mellett egyenlőre nincs is rengeteg szabadidőm. Azért ha tudok - és van mit - szeretek olvasni, és össze-összejárok a barátokkal 'szerepjátszani' is.

 

Örültél az ajándékoknak, illetve mi jót kezdtél velük?

Természetesen minden ajándéknak örül az ember. A nyeremények nagyobb része már használatban, de az egyik usb kulcsot azért igyekszem készpénzre konvertálni. A robotkar viszont jó összerakósdi lesz a nagyobbik fiammal együtt, majd az esős napokon. Ha sikerül, megpróbálunk vele pelenkát cserélni a kisebben. :)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.