Hirdetés

Részletek a kétmagos Pentiumról

|

Hirdetés

A Smithfield magos lapkák a korábbi híreknek megfelelően 800 MHz-es front side busszal működnek és magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A processzorok támogatják a 64 bites kiterjesztéseket és a puffertúlcsorduláson alapuló támadások ellen védelmet nyújtó "Execute Disable Bit" technológiát.

A Pentium Extreme Edition változat ezen felül tartalmazni fogja a magonként két utasításszál párhuzamos végrehajtását lehetővé tevő Hyper-Threading megoldást is, vagyis a két mag összesen négy szálat képes párhuzamosan futtatni. A Pentium D-ből kimarad ez a funkció, így a ráépülő gépek tulajdonosainak meg kell elégednie magonként egy szál, azaz összesen kettő egyidejű végrehajtásával. Egyebekben a két chip fizikailag azonos, mindkettő megmérete 206 mm2.

A Pentium D vagy a Pentium Extreme Edition a számítógép többi részegysége, illetve a szoftverek szempontjából úgy viselkedik, mintha egy kétprocesszoros rendszerről lenne szó. Valójában erről is van szó, a fenti képen is látható, hogy a Smithfield gyakorlatilag nem más, mint két, egymás mellé helyezett Prescott mag, amelyek egy szilíciumon kaptak helyet és közös buszt használnak. A rendszer összteljesítménye is egy hasonló kiépítésű kétprocesszoros konfigurációéhoz hasonlítható.

Az Intel mérései szerint a kétmagos processzorok lényegesen alacsonyabb órajelük ellenére is látványos javulást hoznak majd a számítási teljesítmény területén. Természetesen ez függ a futtatott alkalmazásoktól is, de ma már a legtöbb számításigényes alkalmazást optimalizálták többprocesszoros, vagy többszálas rendszerekre. A többmagos chipek mindkettőből profitálhatnak.

A korábbi hírekkel ellentétben a kétmagos Pentiumok nem lesznek kompatibilisek a meglevő chipkészletekkel és alaplapokkal, azok használatához új, Intel i945 vagy i955X lapkakészlet szükséges. Az i945 és i955X amellett, hogy támogatja a kétmagos lapkákat, már együttműködik a 667 MHz-es DDR2 memóriákkal is. Erre szükség is van, hiszen a memóriavezérlőnek most nem egy, hanem két processzormagot kell folyamatosan adatokkal "etetnie". Az új chipsetek támogatják a Serial ATA II specifikációt, valamint az 1066 MHz-es front side buszt is.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.