Hirdetés

Részletek az első mobiltelefon vírusról



|

Hirdetés

Most a NAI McAfee részlege közzétette a Cabir elnevezésű féreg profilját is (holott a vírus a képernyőn "Caribe"-ként mutatkozik be).

A McAfee alacsony kockázatúnak minősítette a férget mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára. A férget a Symbian operációs rendszert használó mobiltelefonokra írták, melyekre Bluetooth kapcsolaton érkezik. Kifejezetten jól fut bármelyik Series 60 telefonon (a Siemens, a Nokia és mások készülékein, amelyek a Symbian OS 6.1 vagy ennél magasabb verzióját használják). A McAfee megerősítette a terjedést a Nokia 6600-as és 3650-es modelljén. Az F-Secure Weblog is megerősítette, hogy a féreg megfertőz bármely Series 60 telefont, függetlenül a gyártótól.

A féreg nem tartalmaz ártó kódot, bár három állományt bemásol egy rejtett könyvtárba. A képernyőre kiírja, hogy „Caribe” vagy „Caribe-VZ-29A”, ami a Vallez nevet használó vírusíróra és a 29a vírusíró csoportra utal. A Kaspersky Labs szerint ők felelősek a Cap, a Stream, a Donut és a Rugrat vírusokért, melyek mindegyike valamiben első a maga nemében: a Donut volt az első .Net vírus, a Rugrat pedig az első Win64 vírus.

A féreg azonban nem teljesen ártalmatlan: hatókörén belül olyan aktívan keres más Symbian eszközt, hogy „súlyosan lecsökkenti a telep élettartamát”, állapította meg a McAfee.

A McAfee azért tekinti alacsony kockázatúnak a férget, mert a Bluetooth-t aktiválnia kell, és a Caribe csomag fogadásához is meg kell egy gombot nyomni, mielőtt a fájlok letöltődnének a fogadó telefonra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.