Hirdetés

Robbanás várható az LCD piacon



|

Hirdetés

Mint az köztudott, a komplett számítógép konfigurációk és a különbözõ számítógépes perifériák eladási mutatói nagyjából 2000 augusztusa óta elszomorító képet mutatnak, azonban van a hardver piacnak egy olyan szegmense, mely az elmúlt hónapokban mind gazdasági, mind technológiai tekintetben rohamos fejlõdésen ment keresztül. Ez nem más, mint az LCD (Liquid Crystal Display) kijelzõk piaci szegmense, mely szegmens mostani eladási mutatói sokakat a PC piac aranykorának (90-es évek közepe) eladási mutatóira emlékeztetnek.

Rhoda Alexander, a monitorok piackutatásával foglalkozó Stanford Resources-iSuppli cég igazgatója az üggyel kapcsolatban a napokban azt nyilatkozta, hogy míg a 2000-es esztendõben csak 6,4 millió darab lapos, azaz LCD monitort adtak el világszerte, addig a tavalyi évben már több mint kétszer ennyit, egész pontosan 13,5 millió darabot, vagyis az LCD piacon mostanság tapasztalható fejlõdés több mint dinamikus. Alexander szerint az LCD piac számára az idei esztendõ is rendkívül sikeres lesz, ugyanis az elõrejelzések azt mutatják, hogy az otthoni és üzleti felhasználók 2002-ben összesen mintegy 23,5 millió LCD monitort vásárolnak majd világszerte, sõt elképzelhetõ, hogy az eladási adatok egy év alatt újfent megduplázódnak. Szakértõk szerint az LCD technológia térnyerésében óriási szerepe van annak, hogy a Dell Computerhez és az Apple Computerhez hasonló nagy számítógépgyártó cégek kiállnak az LCD kijelzõk mellett, vagyis egyre több LCD monitoros konfigurációt hoznak forgalomba. Ezen nagy cégek egyébként nagyon komoly összegeket ölnek abba, hogy különbözõ promóciós tevékenységeken keresztül a felhasználókat megismertessék az LCD monitorok által nyújtott elõnyökkel, vagyis többek között a teljesen lapos kijelzõvel, a kis méretekkel és a minimális áramfelvétellel.

Egyes szakértõk szerint a jelentõs mértékû árcsökkentések következtében az LCD kijelzõk annyira népszerûek lesznek az idei esztendõben, hogy a gyártók egyszerûen nem tudnak majd annyi LCD monitort piacra dobni, amennyire igény mutatkozik. Az LCD monitorok közül a 15 colos képátlóval rendelkezõ modellek a legkelendõbbek, így várhatóan ezen monitorok piacán fordulhat elõ a legnagyobb hiány. Az LCD árak közelmúltbéli csökkenésérõl egyébként mindent elmond, hogy míg 1997-ben 2000 dollárba került egy 14 colos, azaz low-end LCD monitor, addig ma, azaz 2002-ben a kiváló minõségû 15 colos modellek már pár száz dolláros áron megvásárolhatók. Arról sem szabad megfeledkeznünk azonban, hogy egyes piaci elemzõk azzal fenyegetnek, hogy az LCD monitorok elterjedését követõen, már az idei évben komoly árnövekedéssel kell számolnunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.