Hirdetés

Rókapótló ötletek - Internet Explorer 8 tippek

|

Az Internet Explorer nyolcadik kiadása sok mindent meg fog változtatni. A Microsoft feladta régi elveit, és nekikezdett egy, a webes szabványoknak megfelelő böngészőprogram fejlesztésének.

Hirdetés

Ennek örömére a korábbi változatokkal, illetve az azokhoz igazított weboldalakkal mindaddig nem kompatibilis az új böngésző, amíg „kompatibilis módba” nem kapcsoljuk. A kapcsolgatós bosszúságok mellett szerencsére sok más hasznos újítást is tartalmaz a program, ezekből mutatunk be most párat. Többségüket már a telepítéskor érdemes beállítani.
Az Internet Explorer nyolcas verziója már elérhető a Windows Update frissítései között, azaz ha használni szeretnénk, akkor nem nekünk kell letöltenünk és telepítenünk. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a gépünkön lévő korábbi Internet Explorer-változatokat felülírja, de beállításaink és könyvjelzőink természetesen megmaradnak. A telepítőcsomagot emellett a www.microsoft.com/ie8 oldalról tudjuk letölteni, de természetesen megtalálhatjuk a PC World letöltési oldalán (letoltes.pcworld.hu), illetve áprilisi lemezmellékletünkön is.


Alapbeállítások1. A telepítőcsomag automatikusan megkeresi a böngésző frissítéseit, így biztosak lehetünk benne, hogy a legújabb verzió kerül fel a gépünkre. Telepítés végén még egy újraindítás van hátra, utána meg is ismerkedhetünk a böngésző újdonságaival.

Hirdetés

 

 

 

 


2. Indítás után a pár lépéses varázsló vezet minket végig néhány fontosabb beállításon. Ezek konfigurálását rábízhatjuk a programra, de akár egyesével mi is megadhatjuk a megfelelő opciókat. Ha ezt választjuk, akkor a szoftver szépen egyesével rákérdez minden beállításra.

Hirdetés

 

 

 

 


3. Természetesen az alkalmazás alapértelmezett keresőszolgáltatása a Microsoft saját Live Search oldala. Ha ezt meg szeretnénk változtatni, vagy új szolgáltatásokat felvenni mellé, akkor válasszuk ki a Telepítés után jelenjen meg egy weboldal... pontot.

Hirdetés

 

 

 

 


4. A következő kérdés a keresőszolgáltatók frissítéseinek letöltésére kérdez rá, természetesen érdemes ezt a programmal elvégeztetni, hiszen így később a frissebb, naprakészebb listából választhatunk.

Hirdetés

 

 

 

 


5. Ezután megadhatjuk, hogy használjuk-e a Gyorssegédeket. Ezek lényegében apró kiegészítések, amelyek megkönnyítik bizonyos feladatok elvégzését (például e-mail küldése webes levelezővel a kijelölt címre). Mivel ezek hasznos kiegészítők, érdemes mindjárt a telepítés után megnézni az elérhető segédek listáját.

Hirdetés

 

 

 

 


6. A SmartScreen szűrő használatával elkerülhetővé válnak a rosszindulatú kódot tartalmazó, illetve az adathalász weboldalak. Éppen ezért mindenképpen javasolt bekapcsolni. Igaz, ez azzal jár, hogy a meglátogatott oldalaink címét a program elküldi a Microsoftnak.

Hirdetés

 

 

 

 


7. Már említettük, hogy az IE8 felülírja a gépünkön fent lévő korábbi IE-változatokat. Éppen ezért tartalmaz a nyolcas verzió egy úgynevezett Kompatibilitási nézetet, amelynek segítségével a korábbi változatok alá tervezett weboldalak megjelenítésén javít. Az ezt a funkciót igénylő weboldalak listájának automatikus frissítése a következő ablakban kapcsolható be.

Hirdetés

 

 

 

 


8. Ha a varázslónál kértük, akkor egy külön böngészőfülön megjelennek a telepíthető keresőszolgáltatások. Egyszerűen kattintsunk rá azokra, amelyeket telepíteni szeretnénk, majd erősítsük meg ezen döntésünket a felbukkanó ablakban is. Szintén itt tehetünk egy keresőt alapértelmezetté.

Hirdetés

 

 

 

 


9. Az előzőhöz hasonló a Gyorssegédek hozzáadása is. Egy listában látjuk az elérhető kiegészítéseket, amelyekre kattintva telepíthetjük azokat. Ezek a gyorssegédek ezután egy szöveg kijelölése után megjelenő kis kék nyilacskára kattintva érhetők el.

Hirdetés

 

 


Böngészési extrák10. Ha egy oldal nem jelenne meg megfelelően, akkor használjuk a már említett Kompatibilitási nézetet. Ezt az Eszközök menü hasonló nevű pontjával lehet bekapcsolni, amire a weboldalt tartalmazó fülre mutató kis buborék is jelez. A kompatibilitási nézetet használó oldalak listája bármikor lekérhető és módosítható az Eszközök -> Kompatibilitási nézet beállításai ponttal.

Hirdetés

 

 


 

 

11. Megújult az oldalakon belüli kereső. Az IE8 sárga színnel azonnal ki is emeli keresett szövegrészt, valamint kiírja a találatok számát. A keresősáv természetesen elérhető a menüből is, de legegyszerűbben a más programokban is megszokott + billentyűkombinációra hozható elő.

Hirdetés

 

 


 

 

12. A nyolcas verzió újdonsága a Webszeletek szolgáltatás támogatása. Ennek segítségével az oldalak tartalmi változásai követhetők nyomon, az adott weboldal megnyitása nélkül (csakúgy mint az RSS-nél). Ez a technológiát támogató oldalakon az RSS ikon helyén kis zöld ikon jelenik meg, erre kattintva tudjuk a webszeletet a Kedvencek sávhoz hozzáadni.

Hirdetés

 

 

 

 

 

Hirdetés

Biztonságosabb böngészés13. A telepített keresőszolgáltatások, illetve gyorssegédek egyszerűen áttekinthetők az Eszköztárak -> Bővítmények kezelése ablakban. Itt az extra eszköztárak és bővítmények, valamint az úgynevezett InPrivate-szűrés szabályai láthatók. Ez utóbbi segítségével megakadályozhatjuk, hogy a webhelyek tartalomszolgáltatói adatokat gyűjtsenek arról, hogy milyen oldalakat látogatunk meg.

 

 

 
Hirdetés

 

14. Ez a Biztonság menüben lévő InPrivate-szűrés ponttal kapcsolható be. Alapesetben ez az üzemmód csak elemzi a webhelyeket és tartalomszolgáltatókat, de nem blokkol. A tiltás lehet automatikus vagy manuális, amely az InPrivate-szűrés beállításai pont alatt állítható be. Automatikus tiltásnál a program magától szűr, míg manuálisnál rákérdez, hogy mi történjen.

 

 

 
Hirdetés

 


15. Ennél sokkal érdekesebb az InPrivate-böngészés mód, amellyel megakadályozhatjuk, hogy webes túráinknak bármilyen visszakereshető nyoma maradjon a számítógépen. Bekapcsolása után egy külön böngészőablak nyílik meg, amelyben további „privát” füleket nyithatunk meg. Ezt az üzemmódot a címsor mellett látható InPrivate felirat is jelzi.

 

 

 
Hirdetés

 


16. A személyes adatok törlése is lényegesen egyszerűbb, mint a korábbi változatokban volt. Elég a Biztonság -> Böngészési előzmények törlése menüpontot kiválasztani és a megjelenő oldalon bejelölni azokat a dolgokat, amelyeket törölni szeretnénk. Külön pont vonatkozik a Kedvencekben elhelyezett weboldalak adatainak megtartására.

 

 

 
Hirdetés

 


17. A program immáron kiemeli a domainneveket, ez egyrészt megkönnyíti a kezdő felhasználók visszatalálását az adott oldalra, másrészt alapszintű védelmet nyújt az adathalászat ellen, hiszen így – egy kis odafigyeléssel - egyértelműen beazonosítható, hogy a megfelelő oldalon járunk-e.

 

 


 
Hirdetés

 

Webmesterek öröme18.  Átlagos felhasználók valószínűleg nem igazán vehetik hasznát a megújult, színkódolt forrásablaknak, de a webfejlesztéssel foglalkozók bizonyára örömmel fogják használni. Még ennél is érdekesebb az úgynevezett Fejlesztői eszközök nézet, ahol részletesen elemezhetjük az aktuális oldal felépítését.

 

 
Hirdetés

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.