Hirdetés

Rókapótló ötletek - Internet Explorer 8 tippek



|

Az Internet Explorer nyolcadik kiadása sok mindent meg fog változtatni. A Microsoft feladta régi elveit, és nekikezdett egy, a webes szabványoknak megfelelő böngészőprogram fejlesztésének.

Hirdetés

Ennek örömére a korábbi változatokkal, illetve az azokhoz igazított weboldalakkal mindaddig nem kompatibilis az új böngésző, amíg „kompatibilis módba” nem kapcsoljuk. A kapcsolgatós bosszúságok mellett szerencsére sok más hasznos újítást is tartalmaz a program, ezekből mutatunk be most párat. Többségüket már a telepítéskor érdemes beállítani.
Az Internet Explorer nyolcas verziója már elérhető a Windows Update frissítései között, azaz ha használni szeretnénk, akkor nem nekünk kell letöltenünk és telepítenünk. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a gépünkön lévő korábbi Internet Explorer-változatokat felülírja, de beállításaink és könyvjelzőink természetesen megmaradnak. A telepítőcsomagot emellett a www.microsoft.com/ie8 oldalról tudjuk letölteni, de természetesen megtalálhatjuk a PC World letöltési oldalán (letoltes.pcworld.hu), illetve áprilisi lemezmellékletünkön is.


Alapbeállítások



1. A telepítőcsomag automatikusan megkeresi a böngésző frissítéseit, így biztosak lehetünk benne, hogy a legújabb verzió kerül fel a gépünkre. Telepítés végén még egy újraindítás van hátra, utána meg is ismerkedhetünk a böngésző újdonságaival.

 

 

ie8_1_web.jpg
 

 


2. Indítás után a pár lépéses varázsló vezet minket végig néhány fontosabb beállításon. Ezek konfigurálását rábízhatjuk a programra, de akár egyesével mi is megadhatjuk a megfelelő opciókat. Ha ezt választjuk, akkor a szoftver szépen egyesével rákérdez minden beállításra.

 

 

ie8_2_web.jpg
 

 


3. Természetesen az alkalmazás alapértelmezett keresőszolgáltatása a Microsoft saját Live Search oldala. Ha ezt meg szeretnénk változtatni, vagy új szolgáltatásokat felvenni mellé, akkor válasszuk ki a Telepítés után jelenjen meg egy weboldal... pontot.

 

 

ie8_3_web.jpg
 

 


4. A következő kérdés a keresőszolgáltatók frissítéseinek letöltésére kérdez rá, természetesen érdemes ezt a programmal elvégeztetni, hiszen így később a frissebb, naprakészebb listából választhatunk.

 

 

ie8_4_web.jpg
 

 


5. Ezután megadhatjuk, hogy használjuk-e a Gyorssegédeket. Ezek lényegében apró kiegészítések, amelyek megkönnyítik bizonyos feladatok elvégzését (például e-mail küldése webes levelezővel a kijelölt címre). Mivel ezek hasznos kiegészítők, érdemes mindjárt a telepítés után megnézni az elérhető segédek listáját.

 

 

ie8_5_web.jpg
 

 


6. A SmartScreen szűrő használatával elkerülhetővé válnak a rosszindulatú kódot tartalmazó, illetve az adathalász weboldalak. Éppen ezért mindenképpen javasolt bekapcsolni. Igaz, ez azzal jár, hogy a meglátogatott oldalaink címét a program elküldi a Microsoftnak.

 

 

ie8_6_web.jpg
 

 


7. Már említettük, hogy az IE8 felülírja a gépünkön fent lévő korábbi IE-változatokat. Éppen ezért tartalmaz a nyolcas verzió egy úgynevezett Kompatibilitási nézetet, amelynek segítségével a korábbi változatok alá tervezett weboldalak megjelenítésén javít. Az ezt a funkciót igénylő weboldalak listájának automatikus frissítése a következő ablakban kapcsolható be.

 

 

ie8_7_web.png
 

 


8. Ha a varázslónál kértük, akkor egy külön böngészőfülön megjelennek a telepíthető keresőszolgáltatások. Egyszerűen kattintsunk rá azokra, amelyeket telepíteni szeretnénk, majd erősítsük meg ezen döntésünket a felbukkanó ablakban is. Szintén itt tehetünk egy keresőt alapértelmezetté.

 

 

ie8_8_web.png
 

 


9. Az előzőhöz hasonló a Gyorssegédek hozzáadása is. Egy listában látjuk az elérhető kiegészítéseket, amelyekre kattintva telepíthetjük azokat. Ezek a gyorssegédek ezután egy szöveg kijelölése után megjelenő kis kék nyilacskára kattintva érhetők el.

 

ie8_9_web.png
 


Böngészési extrák



10. Ha egy oldal nem jelenne meg megfelelően, akkor használjuk a már említett Kompatibilitási nézetet. Ezt az Eszközök menü hasonló nevű pontjával lehet bekapcsolni, amire a weboldalt tartalmazó fülre mutató kis buborék is jelez. A kompatibilitási nézetet használó oldalak listája bármikor lekérhető és módosítható az Eszközök -> Kompatibilitási nézet beállításai ponttal.

 

 

ie8_13_web.png

 

 

11. Megújult az oldalakon belüli kereső. Az IE8 sárga színnel azonnal ki is emeli keresett szövegrészt, valamint kiírja a találatok számát. A keresősáv természetesen elérhető a menüből is, de legegyszerűbben a más programokban is megszokott + billentyűkombinációra hozható elő.

 

 

ie8_16_web.png

 

 

12. A nyolcas verzió újdonsága a Webszeletek szolgáltatás támogatása. Ennek segítségével az oldalak tartalmi változásai követhetők nyomon, az adott weboldal megnyitása nélkül (csakúgy mint az RSS-nél). Ez a technológiát támogató oldalakon az RSS ikon helyén kis zöld ikon jelenik meg, erre kattintva tudjuk a webszeletet a Kedvencek sávhoz hozzáadni.

 

 

ie8_14_web.png
 

 

 

Biztonságosabb böngészés



13. A telepített keresőszolgáltatások, illetve gyorssegédek egyszerűen áttekinthetők az Eszköztárak -> Bővítmények kezelése ablakban. Itt az extra eszköztárak és bővítmények, valamint az úgynevezett InPrivate-szűrés szabályai láthatók. Ez utóbbi segítségével megakadályozhatjuk, hogy a webhelyek tartalomszolgáltatói adatokat gyűjtsenek arról, hogy milyen oldalakat látogatunk meg.

 

 

ie8_10_web.png
 

 

14. Ez a Biztonság menüben lévő InPrivate-szűrés ponttal kapcsolható be. Alapesetben ez az üzemmód csak elemzi a webhelyeket és tartalomszolgáltatókat, de nem blokkol. A tiltás lehet automatikus vagy manuális, amely az InPrivate-szűrés beállításai pont alatt állítható be. Automatikus tiltásnál a program magától szűr, míg manuálisnál rákérdez, hogy mi történjen.

 

 

ie8_11_web.jpg
 

 


15. Ennél sokkal érdekesebb az InPrivate-böngészés mód, amellyel megakadályozhatjuk, hogy webes túráinknak bármilyen visszakereshető nyoma maradjon a számítógépen. Bekapcsolása után egy külön böngészőablak nyílik meg, amelyben további „privát” füleket nyithatunk meg. Ezt az üzemmódot a címsor mellett látható InPrivate felirat is jelzi.

 

 

ie8_12_web.png
 

 


16. A személyes adatok törlése is lényegesen egyszerűbb, mint a korábbi változatokban volt. Elég a Biztonság -> Böngészési előzmények törlése menüpontot kiválasztani és a megjelenő oldalon bejelölni azokat a dolgokat, amelyeket törölni szeretnénk. Külön pont vonatkozik a Kedvencekben elhelyezett weboldalak adatainak megtartására.

 

 

ie8_17_web.png
 

 


17. A program immáron kiemeli a domainneveket, ez egyrészt megkönnyíti a kezdő felhasználók visszatalálását az adott oldalra, másrészt alapszintű védelmet nyújt az adathalászat ellen, hiszen így – egy kis odafigyeléssel - egyértelműen beazonosítható, hogy a megfelelő oldalon járunk-e.

 

 

ie8_15_web.png

 

 

Webmesterek öröme



18.  Átlagos felhasználók valószínűleg nem igazán vehetik hasznát a megújult, színkódolt forrásablaknak, de a webfejlesztéssel foglalkozók bizonyára örömmel fogják használni. Még ennél is érdekesebb az úgynevezett Fejlesztői eszközök nézet, ahol részletesen elemezhetjük az aktuális oldal felépítését.

 

ie8_18_web.png
 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.