Hirdetés

Sikeres MasterCard hadművelet



|

Hirdetés

A jelentésben szereplő adatok szerint világszerte mintegy 1400 phishing-oldalt sikerült megszüntetni.

A csendes-óceáni térségben Korea volt a legeredményesebb; 83 ilyen oldalt sikerült megsemmisítenie - az ausztrálok csupán 13-, míg az új-zélandiak mindössze 1 oldal üzemelését tudták beszüntetni. Ahogyan a spam-mel, az adathalászattal kapcsolatban is az Egyesült Államok foglalta el az "első helyet": a legtöbb phishing oldalt az USA-ban észlelték. Az Operation IT keretében a MasterCard célba vette az úgynevezett "carding" oldalakat is, ahol a lopott hitelkártya-azonosítókkal kereskednek az adat-tolvajok. 2004 júniusa és 2005 májusa között az Operation IT közel 700 carding-oldalt számolt fel. A MasterCard állítása szerint ezen felül 133, látszólag az ázsiai szökőár-katasztrófa áldozatai számára adományt gyűjtő csaló weboldalt is sikerült kiszűrniük, így számos online szélhámost tartottak vissza az emberek jóhiszeműségéből összegyűlt pénz bezsebelésétől.

Az Operation IT tavaly júniusban kezdődött meg az online hitelkártya-kereskedő bűnszövetkezet felszámolásának érdekében. Ehhez a MasterCard 24-órás internet-megfigyelést alkalmaz; további technikai részleteket azonban nem volt hajlandó közölni. A hitelkártya-óriás a rendőrséggel és az internet-szolgáltókkal is szorosan együtt dolgozik, és bár állítása szerint a phising oldalak 93 százalékát sikerül lezárni a detektálást követő 48 órán belül, arról nem szívesen beszél, hogy vajon a mögöttük megbúvó szélhámosokat is ilyen sikeresen kerítik-e kézre. A MasterCard adatai szerint hatékonyan léptek fel a carding-oldalak ellen: ebben a hónapban mindössze 10 új oldalt észleltek, szemben a tavaly júniusi, átlagosan 139 weboldallal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.