Hirdetés

Snowden segítségét szeretné Németország



|

Szemtanú és nagy segítség lenne a németek NSA ellen folytatott küzdelmében.

Hirdetés

A múlt csütörtökön egy német politikus a Zöldektől, Hans-Christian Ströbele Moszkvába utazott azért, hogy Edward Snowdennel találkozhasson. Minderre azért került sor, mert a németek a parlamentben szeretnék kivizsgálni, hogy mi a helyzet az NSA egyre nagyobb botránnyá duzzadó ügyével kapcsolatban. Lassan, de úgy néz ki, betelik a pohár náluk az állampolgáraik és a vezetőjük utáni kémkedés kapcsán. 

Hirdetés

A történtek után úgy néz ki, Snowden örömmel segítené a németek nyomozását, ők pedig szívesen vennék, ha szemtanúként és tanácsadóként segédkezne a vizsgálatokban. A hasonló helyzetekben nem ritka, hogy a szemtanúknak politikai védelmet és pénzügyi támogatást is adnak azért, hogy Németországba utazhassanak. Erre persze szükség is lenne, hiszen amint Snowden elhagyná a menedékjogot biztosító Oroszország határát, komoly bajba kerülhetne.

 

 

Érdekesség, hogy Snowden a németektől is kért már menedékjogot, de júniusban a külügyminisztérium visszautasította őt, ugyanis a kérelmét személyesen, Németországban kellett volna benyújtania. Amennyiben a németek magukhoz utaztatják, ez már nem lehet akadály. 

A Zöldek politikusa egyébként egy levelet is magával vitt Snowdentől, amit a német kancellárnak, Angela Merkelnek címzett a kiszivárogtató. Ezt pénteken nyilvánosságra hozták, azóta szabadon hozzáférhető

Az elmúlt napokban egyre több újságíró és német politikus igyekszik elérni azt, hogy Snowdent meghívják a német parlamentbe. A szociáldemokrata Thomas Oppermann például azt mondta, amíg az amerikai kormány rendületlenül hazudozik, addig Snowden állításai hihetőnek tűnnek, ezért fontos szemtanú, és nagy segítség lehetne a kancellár utáni kémkedés megszüntetésében is. A Bundestag jelen állás szerint november 18-án tárgyalja az NSA kémkedését. 

 

 

Merkel korábban erős reformokat sürgetett, hiszen az amerikaiak nem tisztelték a német törvényeket, és el sem kötelezték magukat amellett, hogy a későbbiekben fogják. Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter pénteken azt mondta, hogy amennyiben Snowden információt akar nekik átadni, akkor azt örömmel fogadják el. 

Snowden a levele alapján örömmel segítené a németeket közvetlenül Németországban, de kitért arra is, hogy az erőfeszítései pozitív következményei ellenére még mindig a saját kormánya fenyegetéseitől és hajtóvadászatától kell féljen. 

 

 

Edward Snowdennel kapcsolatban újdonságnak számít még, hogy az ügyvédje, Anatoly Kucherena szerint egy nagy, magánkézben lévő orosz weboldalnál kezdett el dolgozni a múlt pénteken - azt viszont nem tudni, pontosan melyiknél, és milyen szerepet kapott. 

Snowden és a németek mellett több nagy cég sem nyugszik, amíg nem tesz pontot az ügy végére. A Google és a Yahoo például teljesen felháborodott, hiszen az NSA az adatközpontok közti kommunikációt megcsapolva lopja az egyébként titkosítottnak hitt adatokat tőlük. 

Állítólag az NSA még a jelenlegi pápa és a Vatikán után is komoly kémkedést folytatott, de persze ebben a témában is mindent tagadnak

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.