Hirdetés

Snowdent az idén is jelölték Nobel-békedíjra



|

Az informátort norvég politikusok terjesztették fel a díjra. Tavaly a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet happolta el előle.

Hirdetés

A The Verge szerdán jelentette, hogy Edward Snowdent, az amerikai megfigyelési-botrány kirobbantóját Nobel-békedíjra jelölték. Snowdent norvég politikusok terjesztették fel a díjra, indoklásuk szerint az NSA renegát ex-munkatársa az USA globális megfigyelési programjával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalával sokat tett az átláthatóság és a nemzetközi stabilitás megerősítéséért. „A Snowden kiszivárogtatásai nyomán kialakuló társadalmi vita és politikai változások nagyban hozzájárultak egy stabilabb és békésebb világrend kialakulásához” – írták a jelölők.

A Nobel Alapítvány nemzetközi szervezetek, kormányok, nemzetközi bíróságok, egyetemi rektorok és professzorok, valamint kutatóintézetek számára teszi lehetővé, hogy jelöljenek valakit a Békedíjra. Rajtuk kívül a korábbi díjazottak, valamint a norvég Nobel-bizottság tagjai és tanácsadói is tehetnek javaslatokat.

Hirdetés

Snowden egyike annak a 259 személynek, akit a rangos elismerésre jelöltek az idén. Egy svéd professzor már tavaly felterjesztette a díjra – amelyet végül nem ő, hanem a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapott.

A Békedíj az egyetlen olyan Nobel-díj, amelyet norvégok ítélnek oda, a többi elismerés sorsáról svéd szervezetek döntenek. A skandinávoknak tagadhatatlanul nagy a befolyásuk a Nobel-díjasok kiválasztásában, Snowden esélyeit azonban így is nagyban rontja, hogy az USA-ban különféle bűncselekmények vádjával körözés alatt áll.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.