Hirdetés

Sony Ericsson K800i - élmény a köbön



|

Hirdetés

Külső Pár nappal ezelőtt publikáltunk egy igen részletes tesztet a K790i-ről, így a hasonlóságokra most nem térek ki, első sorban a 3G-t és a kamerát nyüstöltük ezen teszt során. A külső kialakítás terén bárkinek is adtam oda a készüléket, maximum 10 másodpercen belül mindenki tudta a megfejtést: az egyik készülék tetején egy kis kamera helyezkedik el. Igen, akik jól tippeltek, azok között egy Bluetooth headset-et sorsolunk ki. A telefon teljes egészében megegyezik a K790i-vel, színben, méretben és kialakításban is tökéletes az egyezés.
Belső A telefon bekapcsolása után bár a menürendszer nyelvét az "According to SIM card"-ra állítottam, ennek ellenére továbbra is angolul kommunikált velem a készülék. A GPRS és MMS beállítások automatikus letöltése után kezdődhetett az Opera Mini II beszerzése, amellyel már 3G sebességgel száguldottam. A szörfölés igen élvezetes volt EDGE hálózat alatt is, és a kétszeres sebességnövekedést igen elismerő arckifejezéssel nyugtáztam. Zárt térben első kanyarban mindössze 84 kbit/sec-et mértem (text.dslreports.com/mspeed), majd kültérben 216 kbit/sec-et - 3G lefedettség esetén.
A videótelefonálást is kipróbáltam (külön menüpontot is kapott!), amely igen egyszerűen használható. Egy Vodafone-os készülékkel csevegtem (a kijelző másik oldalán Dani vette kézbe az ügyeket), a kijelző kis mozgásra is igen érzékenyen reagált, de ha fixen tartottuk a készülékeket éles képet sikerült kipréselni az eszközökből. A videó alapú kommunikáció során lehetőségünk van megosztani partnerünkkel a telefonban tárolt fotókat.
Utólag már a K790i esetében is tapasztalom, hogy a hangalapú kommunikáció hangereje számomra kevés - bár nem vagyok süket, de más készülékeknél mindig maximumra állítom ezt a lehetőséget. A K800i-nél is még legalább egy-két fokozattal hangosabb hangszóróra lenne szükségem, hogy a belváros forgatagában ne kelljen hevesen fülelnem.
A K800i-t külön fel kell telepítenünk a számítógépre. Első alkalommal, amikor 10-15 képet akartam egyhuzamban átmásolni PC-re, a művelet pár fájl után leállt, és a telefont nem látta többet az asztali gép. Reset a PC-n és minden ment, mint a karikacsapás. Ugyanez lejátszódott a K790i-nél is. Kamera Láttunk már idén 3 megapixeles kamerával fölszerelt telefonokat, még optikai zoom-mal is, de CyberShot márkanév alatt futó terméket csak a Sony mintaboltokban a digitális fényképező polcon. Eljött az idei év is, és a Sony Ericsson egy újabb márkanevet vett át egyik kedves szülőjétől, amely a Walkman után rendkívül jó választásnak tűnik. A CyberShot modellek kedvező ár / teljesítmény mutatójuk mellett általában nem a megszokott tömegkamerák kialakítását nyújtják, hanem az átlagosnál igényesebb design és mutatós alumínium házak jellemzik. A K790i kameráját az exponáló gombbal vagy a hátsó optika védő retesz eltolásával tudjuk aktiválni. Bekapcsolás után egy a CyberShot kezelőfelületére kísértetiesen hasonlító menürendszer néz szembe velünk, illetve a kijelző teljes egészében keresőként funkcionál. A K790i kamerája egyszerűen elképesztően szép képeket készít mobiltelefonos viszonylatban.
A minőséget állítsuk finomra - a normál esetén is gyönyörűek a képek, de ha már ott egy eggyel jobb opció, miért ne. A joystick fel- és lemozgatásával tudjuk aktiválni a videó- vagy a képrögzítő üzemmódot. A készülék bal tetején - feltéve, hogy már elforgattuk a K790i-t 90 fokkal balra - található a digitális zoom funkció finoman állítható gombja. A telefon a bal alsó sarokban írja ki a még eltárolható képek számát és az aktuális beállításokat. A felvételi mód lehet normál, BestPic - ilyenkor egy rakat fotót készít pár másodperc alatt, és lehetőségünk van kiválasztani a legszebbet, a szoftver hajlamos belassulni -, panoráma vagy keretek.
A Motívumprogramok között a téli havas tájtól a sportig szinte minden élethelyzetet fellelhetünk. A képméret lehet VGA, 1, 2 vagy 3,2 (2048x1536) megapixel. A fókuszálási módot én általában automatikusra állítottam, de hasznos lehet a makró funkció is a közeli tárgyak éles rögzítésénél. A vaku automatikus opció esetén természetes fény mellett is előszeretettel kapcsol be, de legalább vörösszem effektust is tartalmaz. A vaku már valóban az ami, és nem holmi mobilfény, mivel a xenon izzók jóval nagyobb fényerővel vannak felruházva, mint LED alapú társaik. Az effektek között a fekete-fehér, negatív, szépia és a túlexponálás szerepel. Az önkioldó hangos kattanásokkal jelzi, hogy a 10 másodperces türelmi idő hamarosan lejár, és védhetetlenül elkészül rólunk egy újabb sztárfotó.
Ha önmagunkat akarjuk viszontlátni a kijelző, vegyük igénybe az optika mellett található kis tükröt. A fehéregyensúly és a fénymérési mód beállítása mellett lehetőségünk nyílik a zárhang változtatásáéra, amely sajnos nem kikapcsolható, de a legegyszerűbb kattanás viszont kellően diszkrét, nem zavaró. A mentés helyének érdemes a memóriakártyát megadni. Az elkészült remekműveket azonnal fel tudjuk tölteni a blogger.com oldalra, feltéve, ha van saját internetes naplónk.
A videófelvétel a készülék egyik gyenge pontja, mivel még a képstabilizátor bekapcsolása ellenére is szaggat a kép, nem beszélve arról, hogy a QCIF felbontás ma már nem egy nagy szám. Mivel jövőre is lesz év, és a Sony-tól nagy valószínűséggel egy újabb technológiát láthatunk viszont a telefonok világában, reményeink szerint a digitális kamerák fognak megérkezni az Ericsson új zászlóshajóiba. Új előre telepített alkalmazás a Warp, amellyel vicces fejeket készíthetünk az amúgy unalmas portré gyűjteményünkből. Ilyen fotókat készít ZIP-ben letölthető fotók (makró, természetes fény, beltér, távoli)
Összegzés Ha valakinek fontos a 3G és a videótelefonálás, ne habozzon, mert jobb ár / teljesítmény mutatójú készüléket jelenleg nem talál a piacon. Hasonló képességekkel csak a Nokia N73 rendelkezik, de az mégis egy Symbian alapú okostelefon.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.