Hirdetés

SoundForge 6.0 -- Hangkezelés ipari szinten



|

Hirdetés

A program használata nem ördöngösség, könnyedén elboldogulhat vele minden vállalkozó kedvű amatőr hangszerkesztő. Éppen ezért nem is részletes használati útmutatót terveztünk, hanem elsősorban a figyelemreméltó újdonságokra térnénk ki. Mi az, amiért érdemes régi, megszokott verziónkat újra cserélni, vagy konkurens termékekről áttérni.

Igen sokat lendíthet a program térnyerésén a „veszteségmentes hangszerkesztés” képessége, melynek során merevlemez- és memóriaterületet pufferként használva gondoskodik arról a program, hogy hajszálpontosan dolgozhassunk anyagainkkal, pontos, precíz szerkesztési műveleteket hajthassunk végre. Ez az eljárás nem új a műfajban, de valamilyen misztikus és sajnálatos módon a program korábbi verziói nem rendelkeztek ezzel a képességgel. Ez sok felhasználó kedvét elvehette a programtól, és csak bizonyos kompromisszumokkal lehetett elégedetten használni, mára azonban elvonultak ezek a csúf felhők a SoundForge feje fölül.




Minden hangszerkesztő segédprogram nagy problémája, hogy terjedelmes hangfájlokkal dolgozva néhány erőteljesebb, CPU-próbáló átalakítás hosszú órákig is eltarthat, mi meg ülhetünk tétlenül gépünk előtt a jól ismert homokórát bámulva. Nos, ez az új multitask lehetőség megoldást kínál, hiszen lehetővé teszi, hogy egy másik fájlon tovább pepecseljünk, míg első fájlunkon meglehetősen idő- és számolásigényes műveleteket végez programunk. Intelligens módon használja ki processzorunk üres számítási kapacitásait, hiszen egy fájllal való piszmogás, kisebb átalakítások végzése nyilván nem foglalja le teljesen a processzort. A háttérmunkát szinte észre sem véve dolgozhatunk a grafikus felület segítségével, míg a CPU-nk minden energiáját mozgósítva mindkét feladatot ellátja.
Szintén új, és hasznos a DirectX Plug-In menedzser funkció, mely könnyed lehetőséget biztosít az audio effektusok nyilvántartására, rendezésére. Használatával elfelejthetjük a könyvtárak bújását, kedvenc szűrőink után való kutakodást. Természetesen nem csak DirectX szűrők segítségével operálhatunk. Hihetetlen mennyiségű, és jó minőségű processzus és effektus áll a szerkesztő rendelkezésére, melyekkel valóban csodákat lehet művelni, már persze ha a felhasználó tudja is mit művel. Rengeteg kísérletezgetés és próbálkozás után lehet rájönni sok apró trükkre, melyekkel javíthatjuk hangfájljainkat, vagy érdekes hatásokkal fűszerezhetjük azokat.

Hangszerkesztő szoftverekben az utóbbi időben szokásossá vált, hogy videofájlok megjelenítése, lejátszása is lehetséges. A SoundForge 6.0 azonban túllépett ezen, s új videó megjelenítő képességére igazán büszke lehet. Remek minőségben tud átméretezve is lejátszani, még a frame rate-en is változtathatunk. Képességeit persze nagymértékben befolyásolja processzorunk és videokártyánk sebessége.

Mindenképpen meg kell említenünk a továbbfejlesztett idő zoom funkciót, mely rendkívül precízen, akár 24-szeres „nagyításban” is lehetővé teszi a szerkesztést.

Örvendetes az is, hogy végre dolgozhatunk 4 GB-nál nagyobb hangfájlokkal is, már persze ha operációs rendszerünk is úgy akarja.
Újdonság, hogy most már QuickTime és MPEG-1 illetve MPEG-2 fájlok importálására is lehetőség van, persze csak abban az esetben, ha külön megvásároljuk az MPEG támogatáshoz szükséges MainConcept plug-in-t. A fentiek mellett újdonság a Windows Media formátumok (WMA és WMV) támogatása is.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.