Hirdetés

SP2 tűzfal: Az internet mint helyi hálózat



|

Hirdetés

A Microsoft csendesen kiadott egy gyorsjavítást a Windows XP operációs rendszerekhez, amely egy súlyos beállítási hibát küszöböl ki a Windows XP Service Pack 2 részét képező tűzfalban. Alapállapotban a fájl- és nyomtató-megosztás bekapcsolása olyan változásokat eredményez az SP2 tűzfalában, hogy a "helyi hálózat" számítógépei számára biztosítson hozzáférést a megosztott erőforrásokhoz. Azonban a szóban forgó helyi hálózat értelmezése nagyban függ az internet-szolgáltatótól (ISP) - néhány esetben, különösen a betárcsázós ISP-k esetében a helyi hálózat az egész internetet jelentette.

"A Windows XP SP2 alapbeállításaival ez a tűzfal-paraméter egy kicsit talán szélesebbre sikeredett, mint amekkorának lennie kellett volna..." - mondta Gary Schare, a Windows termék-menedzsmenti részlegének igazgatója. "Ez a javítás leszűkíti a számítógépek körét, amelyeket még a helyi hálózat részeként lehet értelmezni." Sajnos még a javítással is nagyobbra alakulhat a helyi hálózat, mint ahogyan azt a felhasználók értelmeznék - mondta Schare. Hogy kellőképpen elbarikádozzanak egy hálózatot, és megkíméljék azt a nem kívánt hozzáférésektől, a felhasználóknak egy további tűzfal telepítését javasolja Schare a hálózat elé - például egy tűzfalként is funkcionáló router formájában. "Szeretnénk, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy a fájl- és nyomtatómegosztás bekapcsolásával a fájljaikat is megosztják a hálózaton; ha pedig az internethez is csatlakoznak, akkor ez a hálózat nagyobb is lehet, mint azt a felhasználók gondolnák" - mondta Schare.




A Microsoft a cég honlapján megjelent egyik cikkében szeptemberben foglalkozott először a tűzfal-problematikával; a "kritikus" Windows XP SP2 gyorsjavítás pedig kedden jelent meg. Bár a gyorsjavítást ugyanazon a napon adták ki, mint az e-havi biztonsági frissítéseket, a Microsoft mégis külön jelentette meg azt. Ez Schare azzal magyarázta, hogy a biztonsági gyorsjavítások csupán a szoftverek sebezhetőségei ellen nyújtanak orvosságot. "Sebezhetőségeknek az olyan szoftverhibákat nevezzük, amelyek kezelését elmulasztva sérülhet a biztonság; itt pedig csupán olyan konfigurációs alapbeállításokról van szó, amelyek - bár nem éppen optimálisak - paramétereik alapján még nem bizonyulnak biztonsági résnek." A gyorsjavítás már minden olyan felhasználóhoz eljutott, akinek rendszerén engedélyezve van az Automatikus Frissítés-funkció.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.