Hirdetés

Stephen King az Amazon ellen



|

Közel 900 író áll szemben az Amazonnal, amiért az előnytelen üzletet kötne a Hachette kiadóval.

Hirdetés

Az Amazon egy ideje már vitázik néhány nagy könyvkiadóval, a legnagyobb párbajt pedig a negyedik számú amerikai óriás, a Hachette vívja a kereskedőcéggel. Úgy tűnik, hogy az ügy fordulóponthoz érkezett, ugyanis az elmúlt hét végén közel 900 író írt alá egy levelet, amelyben elítélik az Amazon tárgyalási taktikáját. Az összefogáshoz rengeteg neves író, köztük Stephen King, Jennifer Egan és John Grisham is csatlakozott. Az ötletgazda Douglas Preston a The New York Timesban is szeretné viszontlátni a levelét, főleg, mivel ő soha ekkora összefogást nem látott még írói oldalról. 

Hirdetés

A 900 aláíró között persze nem mindenki a Hachette ügyfele. A botrány akkor robbant ki, amikor májusban az Amazon törölte az előrendelési lehetőségeket a Hachette könyveire, illetve késleltette a szállításokat, a könyveik helyett pedig olcsóbb címeket ajánlott a vásárlóknak. Az e-könyveket tekintve az Amazon jelenleg több mint az ágazat felét mondhatja a magáénak, míg a teljes könyvpiac harmada van a kezükben. Az óriást azért kritizálják, mert mostanában meglehetősen agresszív tárgyalási taktikákat vet be, sokszor pedig szabotálja az írókat abban, hogy az olvasóik megrendelhessék a könyveiket. 

 

 

Miközben nem hozták nyilvánosságra, hogy mi baja az Amazonnak és a Hachette-nek egymással, addig a hírek arról szólnak, hogy a kereskedőcég a jelenlegi 30 százalék helyett 50 százalékot akar zsebre tenni a kiadó bevételeiből. Miközben ez kizárólag ezt a céget és az amerikai piacot érinti, addig az írók és a kiadók amiatt aggódnak, hogy ebből szokást csinál majd az Amazon, kihasználva, hogy milyen jelentős szereplő az ágazatban. 

Az Amazon hadjárata olyan nagy neveket is érintett még, mint Stephen Colbert, J.K. Rowling vagy Malcolm Gladwell. Rajtuk kívül a kis írók is úgy érzik, az Amazon lekezelő velük szemben, pedig segítettek nekik a világ egyik legnagyobb cégévé válni minden tekintetben, amit csak kértek.

 

 

Az Amazon válaszul a történtekre azt ajánlotta fel a Hachette-nek, hogy minden kapcsolódó e-könyv-bevételét 100 százalékban az írók kezébe adja - ebbe viszont a kiadó nem ment bele, öngyilkosságnak nevezve az elképzelést. Az Amazon szerint a kiadó több mint 10 milliárd dolláros üzletét tekintve ez nem lett volna öngyilkosság. Miközben mindkét cég úgy érzi, elég ajánlatot tett a másik félnek, addig sokszor csak a médián keresztül kritizálták a másikat. 

 

 

Az ágazat természetesen meg van osztva, amit a legjobban az mutat, hogy a független író, Hugh Howey egy petíciót indított, amiben azt kéri, senki ne bojkottálja az Amazont. Szerinte a problémát a Hachette jelenti, amelyik drágábban akarja adni a könyveit, és még kevesebbet fizetni az íróknak. A kezdeményezést több mint 7500-an írták alá a múlt hónapban. 

Az Amazon az újabb, 900 fős összefogás kezdeményezőjének azt mondta, teljesen rossz oldalról közelíti meg a jelenkort. A vállalat szerint az olvasókra kellene figyelnie, akik egyértelműen kifejezték, hogy 10 dollár alatti könyveket akarnak. Az Amazon azt mondja, Douglas Preston egy opportunista, aki az olvasók támogatását felhasználva akarja aktívan ellehetetleníteni éppen az ő igényeiket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.