Hirdetés

Szabadalmi vita a Philips folyadékos lencséjéről



|

Hirdetés

„A Varioptic képviselői szerint elbitoroltuk a rendszerüket”, közölte Koen Joosse, a Philips kutatási részlegének szóvivője. „A két rendszer bizonyos dolgokban hasonló, másokban azonban eltérő. A miénk igenis egyedi megoldás, melyet már szabadalmaztattunk is”, tette hozzá. A Philips a miniatűr orvosi eszközökbe és a mobiltelefonok csúcskategóriás modelljeihez szánja a változó gyújtópontú lencserendszert, amely az emberi szemhez hasonlóan működik. A bemutatott prototípus átmérője 3 mm, hossza 2.2 mm, áramfogyasztása pedig lényegében zéró. A rendszer egy apró átlátszó csőben lévő két folyadék (olaj és víz) elektromos töltéssel történő manipulálásával hozza létre a lencsét, és változtatja a fókuszt.

A francia cég azt álltja, hogy az általuk kifejlesztett ún. elektromos nedvesítési technológia (electrowetting) - melyen 10 évig dolgozott a cég alapítója, Bruno Berge, aki 1997-ben és 1999-ben szabadalmat kapott a technológiára. A cég a CeBIT-en megállapodott a Samsunggal, hogy közösen fejlesztenek fejlett folyadéklencséket. A dél-koreaiak már be is mutattak egy autofókuszos kamera modult a francia cég technológiájával. A Philipsnek még a gyártás előtt egy-két évi fejlesztő munkára lesz szüksége.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.