Hirdetés

Számítógép-matuzsálemek Budapesten



|

Hirdetés

A kiállítás két hónapon keresztül tekinthető meg a HIK aulájában.

A vándorkiállításon a valódi számítógépek mellett megtekinthetők különböző zsebszámológépek, terminálok, perifériák is. A tárlat fókuszába azonban a hazai fejlesztéseket és a személyi számítógép kialakulásának történetét helyezték a szervezők. A tárlat alkalmas a középiskolai számítástechnikai tananyag történeti részének illusztrálására is.

Olyan különlegességeket is találunk a tárlaton, mint az M3-as elektroncsöves számítógép mágnesdobja, Jánosi Marcell legendás MCD-1 kazettás floppyja (a világ első kisfloppyja), valamint a sokak számára ismerős Commodore sorozat számítógépei. A retró-érzést csak fokozza, hogy a kiállítás egyik szegletében egy Commodore 64-esen akár játszani is lehet, de a régi játékprogramok egy emulátorral felszerelt PC-n is élvezhetőek.

A Hallgatói Információs Központban több új darabbal is gazdagodott a kiállítás, az IBM pultjánál, a kiállítótér közepén a merevlemezek fejlődését követhetjük nyomon. A tárgyak mellett, a liftek üvegborítására elhelyezett tablók a magyar számítástechnika fejlődését és Neumann János életét mutatják be. A Neumann-év tiszteletére kiállított tablókat Kovács Győző, a kiállítás szakmai vezetője készítette.

A kiállítás egyik különleges eszköze a szomszédos Piarista Gimnáziumból érkezett számítástechnika-tanár, Kovács Mihály alkotása. A Mikromatot a pedagógus saját kezűleg készített azzal a céllal, hogy hazánkban először szemléltethesse a kibernetika tudományát középiskolások részére. Az első magyar középiskolai számítástechnika tanár munkásságából több más érdekes tárgy is látható a tárlaton.

A vándorkiállítás az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Országos Műszaki Múzeum, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, az Educatio Társadalmi Szolgáltató és Közhasznú Társaság, valamint a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ szervezésében jött létre. A kiállítás rendezője az Országos Műszaki Múzeum, ahonnan a kiállított tárgyak többsége is származik. A tárlat október elejéig látogatható a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ épületében (VIII. kerület Budapest, Reviczky u. 6.).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.