Hirdetés

Szélessávú robbanást jósol a Yankee Group



|

Hirdetés

A 10 új ország háztartásainak átlagos szélessávú lefedettsége 1.9 százalék volt 2003 végén, míg a 15 régi tagállamban ez az átlag 12 százalék volt a Yankee Group jelentése szerint. Az elemző cég azt jósolja, hogy az új tagok öt éven belül utolérhetik, sőt le is hagyhatják szomszédaikat. Bár az új tagok földrajzi helyzete eltérő, és technológiai fejlettségük is különbözik, egyvalami közös bennük: a felzárkózási törekvés. Az unióba lépve az EU távközlési szabályit kell követniük. A verseny kiegyenlítésével, és a technológiai fejlesztésre szánt EU pénzekkel az új országok be tudják hozni a szélessávú hozzáférés terén lévő elmaradásukat. Különösen jó a fejlettebb országok helyzete, Csehország, Lengyelország és Magyarország lefedettsége tavaly év végén már 2 százalék volt, ami 2008-ra 17 százalékra nőhet, a kábelhálózat terjedésének és a DSL szolgáltatások ára csökkenésének köszönhetően. Ez a három ország adja az új országok telefonvonalainak 90 százalékát (egyedül Lengyelország 50 százalékot!).

A többi országnak nehezebb a dolga. Szlovákiában például csak mostanában jelent meg a szélessávú szolgáltatás, Lettországban, Litvániában, Máltáén és Cipruson átlagos ugyan a lefedettség, de kevesebb lehetőséget kínálnak a külső szolgáltatóknak. A szélessávú hozzáférés tömegessé válása azonban hosszú időt vesz igénybe, hacsak nem teszik elérhetővé a kis jövedelmű rétegek számára a PC vásárlást/frissítést, és nem vezetnek be olyan szolgáltatásokat, ahol az igénybevétel mértéke után kell fizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.