Hirdetés

Szigorúbb lesz a Wikipedia



|

Hirdetés

Jimmy Wales egy interjúban beszélt változtatási terveiről. Elmondta, hogy konkrét, a közelmúltban történt esetek miatt kell elgondolkodni a szigorításon. A leghíresebb (vagy hírhedtebb) módosítás az új pápa, XVI. Benedek megválasztásakor történt, amikor egy tréfás kedvű önjelölt szerkesztő a Wikipedia oldalán lévő pápa-portrét a Csillagok Háborújában szereplő gonosz Palpatine császár képére változtatta.

Wales elmondása szerint a cél a nyílt hozzáférés megtartása mellett egy olyan rendszer, amely a már bevitt tartalmak szerkesztését gátolja meg, vagy legalábbis komoly feltételekhez köti.

A 105 nyelven, több mint egymillió bejegyzéssel működő internetes adatbázisra sokak szerint ráfér a frissítés, hiszen elérte azt a nagyságot, ahol már nem tartható a korlátlan, nyílt szerkesztés lehetősége. Wales a napokban egyeztet különböző szakemberekkel a szigorítás mikéntjéről, ezért addig csak találgatni lehet arról, mi lesz a szigorítás módja. A legvalószínűbb feltételezés szerint minden változtatási kérelemnek először egy bizottságon kell átmennie, és csak az engedélyezést követően változtatható meg véglegesen egy adott bejegyzés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.