Hirdetés

Szubjektív: Éljen az eBay!



|

Remek dolog az eBay, hiszen hazánkban beszerezhetetlen dolgokhoz tudunk olcsón hozzájutni. De talán mégsem ez a legjobb oldala.

Hirdetés

Rengetegszer leírtuk már, hogy mennyire nagyszerű találmány a világ legnagyobb aukciós oldala, az eBay, ahol naponta több ezer termék cserél gazdát. Jó, hiszen sok olyan dolgot találhatunk rajta, amelyet Magyarországon nem lehet kapni, vagy csak jóval drágábban, ráadásul óriási a választék is. Egy PayPal fiókkal felszerelkezve pedig tényleg egy kattintással vásárolhatunk szinte bármit és csak a termék árát, valamint a postaköltséget kell kifizetnünk. A legjobb azonban nem ez a számszerűsíthető, illetve forintosítható oldala, hanem az, hogy az ember egy olyan óriási közösség részesévé válik, amely gyakorlatilag az emberek becsületességére épül. Hiszen lehetne bármilyen jó az eBay visszajelzési rendszere, lehetne bármilyen biztonságos a PayPal által megoldott, magánszemélyek közötti pénzmozgás, ha mindenki csak ügyeskedni szeretne, illetve átvágni másokat, akkor pillanatok alatt összeomolhatna az egész.

 

0918ebay01.jpg
 

 


Jómagam pár éve használom az eBay-t és ezalatt több olyan eset is történt, amely nyilvánvalóvá tette számomra, hogy emberek alapvetően jók és becsületesek – még akkor is, ha nap mint nap mást tapasztalunk környezetünkben. Az első eset régebben történt, az Egyesült Királyságból vásároltam valamit, annak rendje és módja szerint elküldtem az árát és vártam. Aztán vártam és még vártam is egy kicsit. Egy hónap elteltével írtam az eladónak, hogy szerinte mit csináljak, hiszen ez volt az első esetem, hogy valami eltűnt volna útközben. Mivel nem ajánlott vagy biztosított küldeményként kértem a postázást, ezért semmit se tudtunk tenni, ennek ellenére az eladó elment a postára és érdeklődött, hogy mit is lehetne tenni. Természetesen semmit. Ezután felajánlotta, hogy visszaküldi a pénzem felét, így érzi korrektnek, hiszen eltűnt a vásárolt árum valahol útközben. Borzasztó jó érzés volt, hogy fel sem tételezi rólam, hogy át akarom vágni, ez különösen annak fényében érdekes, hogy az eBayen sokan előítéletekkel viseltetnek hazánk lakosaival és más kelet-európaiakkal szemben (talán nem véletlenül).


A másik eset még érdekesebb, főszereplője szintén egy Egyesült Királyságból érkező csomag. A szokásos egy hetes szállítás idő helyett ez több mint két hét múlva érkezett csak meg, ráadásul német bélyegekkel és postabélyegzővel, valamint az eredeti címzés alá biggyesztett „Ungarn” felirattal. Eltartott pár percig, amíg megfejtettem, hogy valójában mi is történt. Az eladó valami miatt elfelejtette feltüntetni a célországot a küldeményen és az valamilyen úton-módon Németországban landolt - úgy tűnik a posta útjai külföldön is kifürkészhetetlenek. A történet eddig szokványos is lehetne, valószínűleg így tűnik el a csomagok többsége. Németországban azonban valaki kiderítette, hogy a Fót nevű település Magyarországon van, ezért ráírta az ország nevét a csomagomra, vett(!) rá bélyeget és feladta, amely kis kitérővel meg is érkezett hozzám, hála az ismeretlen jóakarónak.

 

0918ebay02.jpg
 


Sokszor akkor is pozitívan csalódik az ember, ha minden jel mást mutat. Egy kedves ismerősöm kérésére keresgéltem XBOX 360 konzolhoz tartozó gyári HDMI csatolót és audio kivezetést. (Külön cikket érdemelne az, hogy miért nem lehet egyszerre bedugni az XBOX 360-ba a HDMI kábelt és a „sima” audio/videó kábelt, valamint hogy mi kerül az ezt a problémát áthidaló gyári Microsoft kábelen 13 ezer forintba.) Találtam is megfelelő darabot, az eladó hajlandó volt Magyarországra is szállítani, ráadásul postaköltséggel együtt is alig volt több mint 10 angol font. Licitáltam rá és meg is nyertem, de utána vettem csak észre, hogy a termék leírásánál az eladó nem a regisztrált, hanem egy másik email címre kéri a Paypal fizetést – ez azért furcsa, mert ilyenkor az eBay nem tudja összekötni a terméket és a pénzküldést (gyanús dolog 1). A pénzt ennek ellenére elküldtem, hiszen én nem figyeltem rendesen és nem akartam, hogy „nem fizető vevő”-ként jelöljön meg az eladó. Egy nap múlva az eladó megváltoztatta a eBay azonosítóját (gyanús dolog 2), majd pár nap elteltével valami miatt törölték a regisztrációját is (gyanús dolog 3). Mindezek ellenére a kábel hiánytalanul megérkezett és természetesen tökéletesen működik – mivel az eladó már nem regisztrált felhasználó, ezért pozitív értékelést sem tudok neki adni, pedig megérdemelné.


Elsőre azt gondolnánk, hogy nekem csak szerencsém volt, hogy csak pozitív élmények értek az eBay-en és csupa becsületes emberrel hozott össze a sors. Más felhasználókkal beszélgetve azonban azt tapasztaltam, hogy nekik is hasonló élményekben volt részük. Éppen ezért mondom, hogy éljen az eBay, én kötelezővé tenném a használatát – hátha jobb lenne tőle a világ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.