Hirdetés

Szuper-számítógép a használati tárgyakban?



|

Hirdetés

A három cég a texasi Austinban, az IBM telepén máris létrehozott egy közös kutató-fejlesztő központot. A technológiai kutatások gerincét egyelőre az IBM és a Toshiba adja: közösen kifejlesztenek egy olyan chip architektúrát, amely már kifejezetten a szélessávú internetezés korszakának igényeit hivatott kiszolgálni. Ezt követően az SCEI funkcionális elképzeléseit és a szórakoztatás piacán szerzett hatalmas tapasztalatait ötvözik az IBM nem párhuzamos számítógép és félvezető technológiájával és a Toshiba kiterjesztett kapacitású LSI (large-scale integration – széles skálájú integráció) rendszereivel. E meglehetősen talányosan hangzó mixtúra különösen a végfelhasználói piacon hozhat alapvető változásokat. A három cég olyannyira komolyan veszi ezt a lehetőséget, hogy együttesen több mint 400 millió dollárt költ a megragadására, azaz a „szuper-számítógép egy chipen” terv megvalósítására.

A „Cell”, azaz sejt kódnevű projekten a tervek szerint közel 300 magasan kvalifikált számítógép- és chiptervező fog dolgozni. A program megvalósítására a világjelenlegi legfejlettebb kutatási és chip-készítő technológiáit fogják alkalmazni, beleértve a chipekben felhasznált rézvezetőket, a silicon-on-insulator (SOI) tranzisztorokat, az alacsony-K dielektrikus inszulációt, amelyek összességükben lehetővé teszik a 0,1 mikronnál vékonyabb rajzolatot, ami az emberi hajszálnál tízezerszer vékonyabb vezetők alkalmazását jelenti. Az eredmény egy olyan kiskereskelmi forgalomban kapható eszköz lesz, amely sokkal erőteljesebb lesz, mint az IBM legendás Deep Blue szuper-számítógépe. A Cell-t arra tervezik, hogy csak „teraflop”-okban mérhető mennyiségű számítást végezzenek másodpercenként.

A megállapodás értelmében az együttműködő felek mindegyike gyártani fogja a terméket, amelyet aztán a legkülönbözőbb eszközökbe építve hoznak forgalomba. „A Cell-el egy olyan chip válik valósággá, amelyről a felhasználók eddig csak álmodozhattak” – jelentette ki Ken Kutaragi az SCEI elnök-vezérigazgatója. „Az új szélessávú processzor az új nagysebességű hálózatra alapított számítástechnika kezdetét jelenti. A most épülő rendszer lehetőségei eddig is a rendelkezésre álltak, de csak izolált szigetekben. A Cell viszont azáltal, hogy az eszközökbe építve nem csak a számítási kapacitást, hanem a kapcsolatot is képes létrehozni a rendszer többi elemével, már úgy fog működni, mint egy élő szervezet sejtje, s e kapcsolatokkal létrehozza az egységes szuperrendszert, azaz egy „élő” szervezet teljes fizikai rendszerét. E rendszerben pedig a Cell-alapú (sejt alapú) termékek mindegyike, mint egy nagyobb egész építőeleme vesz részt.

„Meghatároztuk az informatika új korszakát, amelyet az intelligens számítógépek, az erőforrások hálózati elérése és a széles körben használat elektronikus eszközök jellemeznek” – fejtette ki Dr. John Kelly az IBM Technology Group rangidős alelnöke. Yasou Morimoto, a Toshiba félvezető cégének elnök-vezérigazgatója elsősorban az együttműködés üzleti lehetőségeit emelte ki: „Meggyőződésünk szerint cégünk LSI technológiája az IBM és a SCEI lehetőségeivel kombinálva megengedi számunkra, hogy az egyre nagyobb növekedést mutató kiskereskedelmi elektronikai piacon megerősítsük vezető szerepünket.”
Azt máris biztosra vehetjük, hogy az ultragyors szélessávú hálózatok párosítva a fejlett félvezető technológiával olyan új termékek és szolgáltatások széles körét fogják eredményezni, amelyek az internetet a szórakoztatás, az informálódás és a kommunikáció alapvető forrásaként fogják használni, méghozzá globális méretekben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.