Hirdetés

Szuperszámítógép egyetlen lapkán



|

Hirdetés

A kutatók által kifejlesztett új TRIPS architektúra (a „tera-nagyságrendű, megbízható, intelligensen alkalmazkodó feldolgozó rendszer” angol rövidítése nyomán) egy új technikát is használ: az ún. „tömb-orientált futtatást”. Ez lehetővé teszi, hogy a lapka párhuzamosan nagy információ blokkokat dolgozhasson fel, ahelyett, hogy ki kelljen várnia, míg az adott utasítás sor befejeződjék, mielőtt munkába venné a következő köteget. A közös kutatási program során kísérletet tesznek egy olyan processzor kifejlesztésére, amely a TRIPS architektúrára épül és négy processzormagot tartalmaz. A lapkán várhatóan 250 millió tranzisztor lesz, óraciklus sebessége pedig 500 MHz, közölte az IBM. A jövő kiszolgálói és szuperszámítógépei többmagos processzorokat használnak. Az IBM Power4 lapkája máris két maggal rendelkezik, de a Sun, az Intel és a HP is tervez többmagos processzorokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.