Hirdetés

T-Mobile és ami mögötte van



|

Hirdetés

Egyre biztosabbá válik, hogy a "fejcsere" csupán nyitány volt egy radikális forgatókönyvből írt színdarabban, melynek jó pár felvonása vár még bemutatásra.

Az eseményeket egy állami "segítség" indította el: a Medgyessy-kormány ugyanis milliárdos adójóváírást ajánlott fel a Magyar Telekomnak - ezt viszont, a hivatalos mutatók szerint számottevő nyereség nélkül működő vezetékes szolgáltató ezidáig nem tudta kihasználni. Másrészről pedig az sem kedvezett a tulajdonosoknak, hogy a jogilag független T-Mobile, T-Systems és T-Online olyan szinten nyereséges, hogy az államkasszába évi több milliárd forintot fizet be - mely egyéb esetben akár a tulajdonosok zsebében is maradhatna.

Mi a megoldás? A Magyar Telekom logikusan szeretné, ha a fent említett összegek az ő kasszájukba folynának be. Az adókedvezmény csak nyereséges vállalatnak jár, ezért megpróbálja magába olvasztani a nyereséges T-vállalatokat. Az így létrejövő vállalatmonstrum valószínűleg elég nyereséges lesz ahhoz, hogy az adókedvezményt végre tényleg érvényesíthesse, viszont a valószínűleg jóval kisebb össznyereség miatt az eddig állami kasszába fizetendő több milliárd jó része is a tulajdonosoknál marad.


Persze minden jó színdarabban van ellenfél is, esetünkben többről is beszélhetünk. Egyikük nem más, mint a magyar állam, amely nem fogja tétlenül nézni, hogy jó pár milliárd forinttal rövidítsék meg bevételeiket. Nekik hatásos fegyverük az, hogy a szakminisztérium bírálja el a T-Mobile koncesszió átruházhatóságát.

A másik ellenfél a két konkurrens mobilszolgáltatót, a Pannon GSM-et és a Vodafone-t tömöríti, akik természetesen nem örülnének egy hatalmas cégmonstrum megjelenésének. A hírek szerint a Pannon GSM már be is nyújtotta trösztellenes keresetét, mely a jogszerűtlen piaci viselkedés miatt támadja a formálódó Magyar Telekom-óriást.

Az első lövéseket követően tehát csak most kezdődik igazán egy furcsa háború, melynek frontvonalai már látszanak, de a győzelem még igen sokesélyes.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.