Hirdetés

Tajvan nem támogatja a Transmeta CPU-kat



|

Hirdetés

A Transmeta Crusoe processzorai leginkább a sub-notebook (8,4-10,4 colos kijelzőjű notebookok) kategóriába készülnek. Mivel a japán gyártók nagyobb figyelmet fordítanak a méret és a súly csökkentésére, a Transmeta Japánban az amerikai piacnál jóval nagyobb sikereket ért el. A vezető japán gyártók, a Sony, a Toshiba, az NEC, a Fujitsu, a Sharp és a Casio kivétel nélkül rendelkeznek Crusoe-alapú sub-notebookkal.

Egyes hírek szerint a japán gyártók a közelmúltban kapcsolatba léptek tajvani cégekkel közös Crusoe-alapú notebookok fejlesztésének tervével. A tajvani gyártók azonban nem támogatták az ötletet, szerintük ugyanis az Intel mobil processzorok nem fogyasztanak sokkal többet, mint a Crusoe. Elmondásuk szerint ez a különbség apró módosításokkal megszüntethető. A tajvani társaságok úgy vélik, a Crusoe CPU-k által kínált minimális energiamegtakarítás nem ér annyit, hogy a cégek kapcsolata emiatt megromoljon az Intellel.

Ipari szakemberek elmondása szerint egyes, olyan tajvani cégek is leállították a Crusoe-alapú notebookok fejlesztését, amelyek tervezték ilyen eszközök kiadását. Ennek oka leginkább a gazdaság visszaesésében rejlik, amely miatt a költséges fejlesztések nem térülnének meg. Jelenleg kizárólag a Quanta Computer és a Twinhead International cégek gyártanak Crusoe chippel szerelt notebookot Tajvanban, az utóbbi egyébként havonta mindössze 8000 darabot. A két társaság a Casionak és a Sharpnak készítit az eszközöket.

A Quanta nemrégiben eladta Transmeta-beli résztulajdonát, a szintén tajvani Compal Electronics pedig most tervezi ugyanezt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.