Hirdetés

Támadják a csalók elleni weboldalakat



|

Több netes átverésekkel foglalkozó lap esett DDoS támadás áldozatául.

Hirdetés

A két említett oldal jelenleg sem elérhető, ami jelzi a támadás komolyságát. Részleteket egyelőre nem tudni, de a Spamnation értesülései szerint - mily meglepő - egy orosz botnet spam-banda állhat a támadás hátterében. Egzakt bizonyíték persze nincs rá, de szakértők úgy hiszik, hogy a Zhelatin nevű banda áll jó pár, idén történt DDoS támadás hátterében, melyeket anti-spam oldalak, és rivális bandák letöltő-oldalai ellen hajtottak végre. Becslések szerint több mint egymillió számítógépből áll a botnet-hálózat, mellyel a galád tetteket véghezviszik - és a szakértők úgy tudják, mostanában akad náluk szabad kapacitás.

 

A szabad kapacitást pedig sok mindenre használják a spammerek - a DDoS támadás csak egy fogás a menüből, amit kínálnak. A szóhasználat nem véletlen: ha valakit támadás ér, korántsem biztos, hogy a bandának akadt elszámolnivalója az oldallal, vagy tulajdonosával - sokkal valószínűbb, hogy egy megrendelőjüknek áll útjában a lap. Spam-áradat, vagy DDoS támadás - mindegy, csak fizessen a megrendelő. Azt persze meg kell jegyezni, hogy az utóbbi támadási forma jóval drágább, hiszen sokkal valószínűbb, hogy felkelti a hatóságok figyelmét.

 

Nem világos, hogy kinek érte meg ennyi pénzt kiadni, hogy például a 419Eaterst kiiktassák. Az oldal biztos okozott már kárt a kevésbé kifinomult 419-es csalásokkal próbálkozóknak, de nem jelent olyan direkt haszonkiesést, mint például egy spam-feketelista. A Scamwarners esete érthetőbb. Az oldalnak van „továbbképző" tartalma is, tehát részletesen ismertetik a tipikus csalások módszertanát - de nem valószínű, hogy érdemben csökkenteni tudták a műszaki analfabéta, naiv vagy egyszerűen pénzéhes áldozatok számát.

 

A botnet-halózatok egyre nagyobb problémát jelentenek, egyre sikeresebb támadásokat tudnak végrehajtani - köszönhetően elsősorban a gondatlan, vagy tudatlan felhasználóknak.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.