Hirdetés

Teljes CD- és videogyűjtemény egy tű hegyén?



|

Hirdetés

Ahogy nő a lemezes tárolók területi sűrűsége, úgy jutnak egyre közelebb a szuper-paramágneses határhoz, vagyis ahogy az adat bitek egyre kisebbek lesznek, a karbantartásukhoz szükséges energia arra a pontra csökken, ahol már nem lehet megkülönböztetni a háttér energiától. Ezen segít ugyan az ún. „függőleges adatrögzítés” (PR), de ennek is megvannak a maga korlátai, amin viszont a HAMR tud segíteni. Egy lézernyalábbal melegítik a rögzítési felületet, miközben az adat bitek íródnak. A plusz lézer ellenére a HAMR lemezek árszerkezete „lépést tart a mai merevlemezekével”, állítja a cég. Ugyanakkor a kisebb meghajtókat könnyebben fel lehet használni PDA-kban és mobiltelefonokban. A PR technológiától 1 terabájt/négyzethüvelykes tárolási sűrűséget várnak, míg a HAMR állítólag ennek 50-szeresére képes, egy 3 hüvelykes lemez esetében. De a cég 1 hüvelykesnél kisebb lemezben és 1-10 terabájt közötti kapacitásban gondolkodik.




Ennyi hely bőven elég Kylie Minogue összes video klipjének, CD-jének rögzítésére, és még bőven marad is hely. És ráadásul mindez a mobiltelefonba lesz feltelepítve, amely egyben MPEG4 videolejátszó is lesz. Viszont mivel a Seagate csak 2010-re ígéri első HAMR meghajtóit, s azokat is csak 1 terabájt/négyzethüvelyk kapacitással, egyelőre ne dobjuk ki Kylie klipjeit őrző videokazettáinkat.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.