Hirdetés

Terrorista programok



|

Hirdetés

Az okokat a múltban kell keresni. Az történhetett, hogy olvasónk felkeresett egy weboldalt, esetleg kapott egy e-mailt, s arról suttyomban feltelepült rendszerére egy program, beásta magát a Windows legmélyebb bugyraiba (például a rendszerleíró adatbázisba), minden újraindításkor lefut, és átállítja az Internet Explorer honlapját. Több módja is van annak, hogy valaki hatalmába kerítse a honlap-beállításainkat, és a módszer ismeretének híján nehéz a kúrához pontos tanácsokat adni.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a jövőben ilyesmi megtörténjen velünk, frissítsük az Internet Explorert a havi rendszerességgel megjelenő új biztonsági csomagokkal - a WindowsUpdate oldalról tölthetjük le őket. A bajkeverő program felkutatásához a Spybot Search and Destroy ingyenes szoftvert ajánljuk (http://security.kolla.de). A segédprogram a rendszert átvizsgálva megkeresi és kitörli a böngészőeltérítő "partizánt". A Search and Destroyt akkor is érdemes lefuttatni, ha jó vírusellenes szoftverrel és tűzfallal védjük magunkat, mert ezek az álnok kis programok néha még ezeken a szűrőkön is átférkőznek.




Ajánlhatunk még egy segédeszközt, ezt -- amennyire a nevéből megítélhetjük -- nyilván mérgében írta a szerzője. A HijackThis (magyarul "Ezt térítsd el!" http://www.spywareinfo.com/~merijn ) ugyan kevésbé kifinomult, de kilistáz mindent, ami szerinte eltérítheti a böngésző honlapját. A listáján szereplő szoftverek zöme azonban teljesen ártalmatlan program vagy beépülőmodul, így nekünk kell kirostálnunk közülük azt, amelyik szerintünk veszélyes és eltávolítandó. A HijackThis archiváló- és visszaállító funkciója azonban veszélytelenné teszi a kísérletezést.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.