Hirdetés

Tízből hatan újra felhasználják jelszavaikat



|

szennyezi a környezetet, mégis ritkán használunk egészen újat.

Hirdetés

A CSID biztonsági cég felmérése szerint az emberek 60 százaléka több helyen használja ugyanazt a jelszót. Nem kellene, hogy meglepjen minket, miután nemrégiben kiderült, hogy a világ legnépszerűbb jelszavai között van az 1234. (Persze akik látták az Űrgolyhók című filmet, azok számára ez nem újdonság.)

 

A magától értetődő kulcsok veszélyesek, hiszen ha több helyen ugyanazt használjuk, akkor egyetlen jelszólopással átadtuk az uralmat minden egyéb érintett fiókunk felett. Ne gondoljuk, hogy a tolvaj nem próbálja végig rutinból az érdekesebb webszolgáltatásokat ugyanazzal a kulccsal. A felhasználók 54 százaléka mindösszesen 5 jelszót használ és 44 százalékuk csak évente vagy ritkábban váltja ezeket. A leginkább meggondolatlanul a 24 év alatti fiatalok kezelik digitális biztonságukat.

 

 

Legtöbbünk kevesebb, mint fél tucat szolgáltatást használ összesen, a jelszavak megjegyzése persze gondot jelent a kötelező váltások miatt, de csak kevesen alkalmaznak jelszómenedzselő alkalmazást, ami pedig megkönnyítené az életet. (Pl. KeePass).

 

A legtöbb kulcs 8 és 10 karakteres hossz között van, persze nem is minden weboldal enged meg ennél hosszabbat. Az 1200 ember (észak-amerikai polgárok) válaszait összegző felmérés nem vizsgálta a jelszavak komplexitását, pedig a biztonságos jelszavak előállítása terén is bizonyára lenne hova továbblépni.

 

A CSID vezére, Adam Tyler szerint nincsenek tisztában a cégek azzal, hogy felhasználóik jelszókezelési szokásai milyen alapvetően érintik a céges biztonságot. A felmérés egyértelműen megmutatta, hogy e téren legtöbben könnyelműen járnak el és ennek meg is van az eredménye, a válaszadók 21 százaléka tapasztalt már online visszaélést, azaz mások hozzáfértek fiókjaikhoz és adataikhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.