Hirdetés

Több mint 1 milliárd leszállított processzor



|

Hirdetés

Ezerkilencszázhetvennyolcban még csak a tranzisztoros rádiót hordták zsebben, a számítógépek óriási, helyhez kötött mainframe rendszerek voltak, az internet pedig csupán néhány kutató fejében létezett. Ma, huszonöt évvel később, az Intel az x86-os architektúrára épülő szilíciumlapkák gyártásának 25. évfordulóját ünnepli. A Mercury Research ágazati elemzőcég adatai szerint a számítástechnika és a kommunikáció új korszakának éllovasaként számontartott vállalat több mint 1 milliárd leszállított x86-os CPU-t tudhat maga mögött.

Az 1978-ban bevezetett 16 bites 8086-os lapka mindössze 29 000 tranzisztort tartalmazott és 5 MHz-es frekvenciaszinten működött. A számítástechnikában új korszakot nyitó, 1982-es évjáratú eredeti IBM PC, a 8086-os továbbfejlesztett változatára, a 8088-asra épült. Összehasonlításképpen, a mai 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor 55 millió tranzisztort foglal magába, és több mint hatszázszor gyorsabb elődjénél.


Az eddig leszállított Intel-processzoros asztali gépek, laptopok és szerverek összesített mennyiségi adatai alapján a Mercury Research úgy számol, hogy az Intel 2003 áprilisában – tehát a 8086-os mikroprocesszor 1978 júniusi bemutatása után szűk 25 évvel – érte el a jelentős mérföldkőnek tartott 1 milliárdos határt. Az Intel szilíciumlapkáit jelenleg kézi számítástechnikai eszközökben, asztali és mobil PC-kben, szerverekben, valamint különféle hálózati és kommunikációs termékekben (pl. POS terminálokban és orvosi berendezésekben) használják.

A Mercury Research becslése szerint a következő 1 milliárd X86-os CPU leszállításához már jóval kevesebb időre lesz szükség, így a kétmilliárdos küszöb átlépése már 2007-ben várható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.