Hirdetés

Törvényt sértesz, ha megosztod valakivel a jelszavad



|

Akár a Netflix is beperelhet, ha megadod a belépési adataid egy ismerősödnek.

Hirdetés

David Nosal egy Korn/Ferry nevű amerikai cég alkalmazottja volt, 2004-es felmondása után pedig egykori kollégáitól megszerzett jelszavakkal jogosulatlanul használta tovább az adatbázisukat. A férfit 2008-ban citálták bíróság elé, ahol többek között hackeléssel gyanúsították, végül a vádpontok egy részét ejtették.

Hirdetés

Az ügy azóta is húzódik, most éppen egy fellebbviteli bíróság hozott 2-1 arányú támogatással egy meglehetősen furcsa ítéletet. Álláspontjuk szerint Nosal (a képen) a belépési adatok jogosulatlan felhasználásával megsértette az 1986 óta hatályban lévő CFAA (Computer Fraud and Abuse Act) törvényt, ami a számítógépekkel kapcsolatos csalásokat és visszaéléseket hivatott megelőzni.

Nosal tette természetesen elítélendő, az ítélet precedensértéke mégis megrémítette az amerikai közvéleményt, ez alapján ugyanis elméletben akár a Netflix vagy egyéb szolgáltatók is beperelhetnék azokat a felhasználókat, akik kiadják jelszavukat családtagjaiknak vagy barátaiknak. A döntést ellenző bíró, Stephen Reinhardt mindenesetre modernebb gondolkodást sürgetett, szerinte ezzel ugyanis emberek milliót kriminalizálják egy szolgáltató vagy munkahely szabályainak megsértéséért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.