Hirdetés

Tovább működhet a Wikipédia



|

Idén is sikeres volt az ingyenes enciklopédia pénzgyűjtő akciója. Január elejére összegyűlt a kért 20 millió dollár.

Hirdetés

A világ egyik leglátogatottabb szolgáltatása, a Wikipédia, illetve az a mögött álló Wikimedia Alapítvány bejelentette, hogy idén is eredményes volt a pénzgyűjtő akciójuk, így az online enciklopédia további egy évig változatlan formában, reklámmentesen üzemelhet tovább. "Levettük oldalunkról az adománykérő bannereket, mivel már elértük a célunkat" - írja köszönőlevelében Sue Gardner, a Wikimedia Alapítvány ügyvezetője. A kért 20 millió dolláros összegre elmondása alapján azért volt szükség, hogy "be tudják fizetni a számláikat".

 



A Wikimedia blogjából az is kiderül, hogy a sárga csekkek pontosan milyen célra lesznek elköltve. Az Alapítvány új szerverek és hardvereszközök beszerzését tervezi, hogy így biztosítsák a zavartalan üzemeltetést, emellett új funkciókat is ki akarnak fejleszteni, javítani akarnak a mobilrendszerek támogatásán, a projekt jogi védelmét is biztosítani akarják, valamint a világszerte megtalálható Wikimedia önkéntesek munkáját is támogatni fogják egy szerény összeggel. A Wikimedia Alapítvány idei költségvetése így összesen 28,3 millió dollár, amely összeg nagy részét a  napokban lezárult adománygyűjtő akció fedezi, a többit év közbeni felajánlásokból kívánják fedezni.

 



A Wikipédia a legnagyobb enciklopédia az emberiség történetében. Több mint 20 millió szócikkel rendelkezik 282 nyelven, amely tartalmat 100 ezer önkéntes folyamatosan bővít és szerkeszt a Wikipédia 10 testvérprojektével együtt (például Wikimedia Commomns, Wikibooks és Wiktionary). Január 15-én 11 éves születésnapját ünnepli majd az online enciklopédia.

A képek forrása: wikimedia.org

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.