Hirdetés

Továbbra is az IBM vezeti a szerverpiacot



|

Hirdetés

Noha a 4.1 százalékos érték szerinti növekedés némileg alacsonyabb a negyedik negyedévben látott 5.6 százalékos fellendülésnél, de a Gartner elemzője, Mike McLaughlin szerint az eladások egészséges mértékben nőnek. A leszállított kiszolgálók darabszáma 10.7 százalékkal 1.745 millióra emelkedett.

A gyártók versenyét az IBM nyerte, a Nagy Kék a szerverpiac 29.8 százalékát szerezte meg - derül ki a Gartner adataiból. A vállalat piaci részesedése némileg csökkent, miközben a második helyezett Hewlett-Packardé 25.9 százalékról 28.1 százalékra emelkedett. A bronzérmet a Dell szerezte meg, a cég a tavalyi első negyedévben még csak 9.9 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, most azonban közel 11 százalékot ért el. A Dell egyúttal letaszította a Sunt a dobogóról, utóbbi cég az első negyedévben 9.5 százalékos piaci részesedést ért el. A HP nagy meglepetést okozott, hiszen az x86-alapú kiszolgálók szegmensében még a Dell növekedését is sikerült felülmúlnia. Az x86 szerverek darabszám szerint 92 százalékát, érték szerint a 49 százalékát tették ki a szerverpiacnak.

Ami a szervereken futó operációs rendszereket illeti, továbbra is a Windows volt a legnépszerűbb, a Microsoft szoftvere az összes eladott kiszolgáló 69.6 százalékán, 1.178 millió gépen futott. A windowsos szerverek forgalma 4.4 milliárd dollárt tett ki, ami 5.4 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb előretörést természetesen a Linux könyvelhette el, a szabad operációs rendszert futtató gépek száma 48.7 százalékkal 344 ezerre nőtt. Az eladott unixos szerverek darabszáma 2.2 százalékkal 137 ezerre, értékük 1.5 százalékkal 4.07 milliárd dollárra emelkedett.

A Gartner adatai szerint a Unix-szerverek piacán az IBM 1.19 milliárd dollár bevételt ért el, ezzel megelőzte a HP-t. A Nagy Kék 9.5 százalékkal növelte az eladásait, míg a HP csak 1.9 százalékkal tudta emelni a bevételét. A továbbra is gyengélkedő Sun unixos forgalma 7.9 százalékkal csökkent. Az eladott gépek számát tekintve azonban továbbra is a Sun a Unix-piac királya, a második helyen az IBM, a harmadikon a HP áll. Érdekesség, hogy a Unix-alapú OS X operációs rendszert használó Xserve gépeivel az Apple az eladott darabszám tekintetében a Unix-szerverpiac ötödik helyét szerezte meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.