Hirdetés

Továbbra sem büntetik a letöltőket!



|

Továbbra sem illegális zenék vagy filmek saját célra való letöltése.

Hirdetés

Magyarországon ezentúl sem illegális, ha valaki saját használatra filmet vagy zenét tölt le az internetről. Az igazságügyi minisztérium eredetileg ezt szerette volna, de a tárca által beterjesztett törvényjavaslatot erősen módosított formában fogadták el hétfőn a képviselők. A magáncélú letöltést büntethetővé tevő rendelkezést például törölték a javaslatból. Ezt két szocialista és egy MDF-es képviselő is javasolta. Az erről szóló módosító indítvány ellen csak az SZDSZ frakciója szavazott egységesen, támogatva a minisztérium eredeti elképzelését - jelentette az MTI.

Sok más módosítást is eszközöltek a törvényen a hétfői szavazáskor, ellenzéki kezdeményezésűeket is. Ilyen volt például az a KDNP-s indítvány, amely szerint a Magyar Szabadalmi Hivatal helyett a kultúráért felelős miniszter vezethet nyilvántartást közös jogkezelő szervezetekről. Az MTI tudósítása szerint volt olyan módosító javaslat, amely esetében szavazategyenlőség alakult ki, és végül az elnöklő Mandur László (MSZP) szavazatával utasította el a parlament (normál esetben az elnök nem szokott szavazni).

1118pirate.jpg
 


"Kisebb jelentőségű módosítás"


A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) jogharmonizációs célú módosítása még áprilisban került szakmai egyeztetésre. A javaslat elsősorban a közös jogkezelő szervezetekkel, a nyilvános haszonkölcsönzéssel, valamint a kulturális anyagok digitalizálásáról és online hozzáférhetővé tételével kapcsolatban fogalmazott meg a közösségi joggal harmonizáló szabályokat, e három fő tárgykörön kívül a tervezet pedig elvégzett volna "néhány kisebb jelentőségű kiigazítást is az Szjt.-ben".

Ezek közé a "kisebb jelentőségű", de nagy vitát kiváltott javaslatok közé tartozott, hogy a módosítás kimondta volna: a szerzői jogvédelem alá eső alkotások - például a webről, vagy a fájlcserélő hálózatokon keresztül történő - magáncélú másolása esetén nem esik a szabad felhasználás hatálya alá, "ha a felhasználó tudta vagy az adott helyzetben általában elvárható gondosság mellett tudnia kellett volna, hogy a mű illegális példányáról készített másolatot."


Minden marad a régiben


Gyenge Anikó,
az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője július elején úgy nyilatkozott a Computerworldnek: a nemzetközi egyezményekből és a jelenlegi Szjt. szabályai alapján is az következik, hogy az illegális forrásból származó magáncélú letöltés nem esik a szabad felhasználás hatálya alá, így szükség van a jogszabály kiigazítására. Az előkészítés során a minisztérium elemezte a jogszabály-módosítás várható hatásait is; ennek alapján nem várták, hogy a módosítást követően tömegesen indulnának kártérítési perek, illetve büntetőeljárások az magáncélra letöltő internet-használók ellen.


Bodó Balázs,
a BME Média Oktatási és Kutató Központjának a szerzői jog gazdasági és társadalmi hatásait vizsgáló kutatója szerint nem várható el egy, a szerzői jogban tökéletesen járatlan laikus felhasználótól, hogy képes legyen eldönteni, a letöltött alkotás szerzői jogi szempontból problémamentes-e. Nem lehet hatékony szabályozási eszköz, amely állampolgárok tömegeit kriminalizálja: a sokszor évekig elhúzódó nyomozás (büntetőügyekben) és a bírósági eljárások vontatottsága olyan (anyagi és nem anyagi) költségeket róhat az eljárásba vont felhasználókra, melyek indokolatlanok és aránytalanok.


A nemzetközi gyakorlatról a hír folytatásában olvashat! >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.