Hirdetés

Trónok harca: a torrentezők örök kedvence



|

A statisztikák szerint négy hét alatt 1,6 millióan töltötték le a sorozat epizódjait.

Hirdetés

Ezt az állítást már többször is hallottuk, a Guardian most pedig újra megemlítette, hogy a világ legkedveltebb tévésorozata a kalózok körében nem más, mint a Trónok harca. Az HBO sikersztorija ma tér vissza a képernyőkre, és minden bizonnyal újra maga mögé utasítja a többi nagyágyút, úgymint a The Walking Deadet, a Breaking Badet vagy a Mad Ment. 

Hirdetés

A kalózellenes tevékenységekkel és a biztonsági kérdésekkel foglalkozó Irdeto statisztikái szerint a Trónok harca elképesztően kapós, a vizsgált időszak alatt ugyanis az epizódjait 1,6 millióan töltötték le. Január 13. és február 9. között összesen 28 műsort tettek a nagyító alá, 7,5 millió illegális letöltéssel: a pálmát egyértelműen a Trónok harca vitte. Tegyük hozzá, hogy mivel a kérdéses időszakban még nem ültek neki ismétlést nézni a rajongók, valószínűleg egy hónappal később még magasabb arányokat mértek volna. 

 

 

Az Irdeto elmondása alapján alig, hogy először leadnak egy epizódot, a részt gyakorlatilag néhány percen belül már közzé is teszik a kalózok a weben, ahol egyből ráugranak a rajongók. Egy órán belül nagyon jelentős mértékben hasítja ki az adatforgalomból és a legfelkapottabb témák világából a helyet magának a Trónok harca, amely talán még egy ok a kalózkodás állítólagos növekedésére. 

Mivel a rajongók nem bírják sokáig, ezért az ágazatnak is muszáj volt engedni, változtatni. Sok évvel ezelőtt a briteknek például rengeteget kellett várni (akár hónapokat) egy-egy Amerikában levetített sorozatra, most az HBO viszont ugyanabban az időpontban engedélyezte a vetítést. 

 

 

Furcsa módon ennek ellenére a tévéipar mégsem tekinti magát a zeneipar klónjának, amely kifelé azt mutatja, hogy a gonosz otthoni letöltők miatt a csőd szélére jutott. Az HBO-t birtokló Time Warner ügyvezetője, Jeff Bewkes például azt mondja, hogy számukra a Trónok harca illegális letöltései többet érnek, mint egy Emmy-díj. A letöltések ugyanis olyan hírverést kölcsönöznek az üzletüknek, ami segített abban, hogy még több előfizetőt szerezzenek. 

Ahogyan a Guardian emlékeztet, a tévéipar más oldalról is eltérően áll a témához. John Enser, a médiatörvényekkel foglalkozó Olswangnál például azt mondja, hogy azért sem olyan nagy ügy mindez, mert rengeteg legális és ingyenes helyről szerezhetőek be az ágazatban a tartalmak. 

 

 

A többek között a The Walking Dead terjesztéséért felelős Entertainment One pénzügyi igazgatója, Giles Willits eközben arról tesz említést, hogy a digitális korszak igaz, hogy lehetővé tette a kalózkodást, de aranybánya méretű lehetőségeket is teremtett a jogtulajdonosok számára. Ők a változásra lehetőségként tekintenek, amelyben követhetik az aktivitást, és nem utolsó sorban sikeres üzleti modelleket állíthatnak fel, mint ahogyan például a Netflix és a Lovefilm csinálják. Willits szerint az emberek többsége legálisan szeretne élni, nem akarják, hogy kalózként vagy tolvajként tekintsenek rájuk. Szerinte mindössze egy egyensúlyi állapotra van szükség. 

A Trónok harca magyar idő szerint reggel 7 órakor már megtekinthető volt az HBO GO-n, az HBO csatornán a premierre 22 órakor kerül sor. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.