Hirdetés

Tudásmunkásokat az informatikába



|

Hirdetés

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumhoz, a Gazdasági Minisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz elküldött javaslatok szerint létre kellene hozni egy új munkajogi kategóriát, amelynek neve a tudásmunkás (knowledge worker) lehetne. A szövetség tájékoztatása szerint tudásmunkás minden olyan dolgozó, aki munkája során az információt - részben saját tudására, részben az informatikai és kommunikációs eszközök segítségével szerzett ismeretekre támaszkodva - tudássá alakítja. Ebbe a kategóriába több tízezer munkavállaló tartozna Kovács Zoltán IVSZ elnök tájékoztatása szerint. Az IVSZ ugyanakkor azt is javasolta a kormánynak, hogy a tudásmunkások tartozzanak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) hatálya alá.

Számos más európai ország már megteremtette az új munkakörülményekhez igazodó jogi feltételrendszert, a magyar munkaügyi szabályozás azonban mostanáig adós maradt a változásokat követő reformokkal, így a hagyományos alkalmazotti konstrukció egyre kevésbé felel meg annak a tevékenységnek, amelyet a tudásmunkások végeznek. Az IVSZ egyetért a kormány azon törekvésével, hogy "kifehérítse" a gazdaságot, ezért javasolja a tudásmunkás munkajogi kategóriájának bevezetését, és a tudásmunkások EKHO rendszerbe illesztését.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint egy éve folynak az egyeztetések a szakminisztériummal arról, hogy az Információ Kommunikációs Technológia (IKT) szektor fejlesztése a második Nemzeti Fejlesztési Terv prioritásai közé tartozzon. Az elnök szerint nem látják garantáltnak azt, hogy az IKT fejlődését támogatni fogja a fejlesztési terv, a szövetség gyakran nem tudta átvinni piacfejleszési szempontjait az IHM bürokrata gondolkodásán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.