Hirdetés

Ügyviteli szoftverek



|

Hirdetés

Cikkünkben összefoglaljuk az SZJA-ra vonatkozó tudnivalókat, a cégeknek pedig ajánlunk néhány megbízható ügyviteli szoftvert.

Az ismert aforizma szerint zuhanó repülőgépen nincsen ateista. Nagyjából ugyanez igaz az adóbevallás elkészítésének zaklatott éjszakájára is: bármilyen gondosan töltögetjük is ki a rubrikákat, a boríték leragasztásakor azért mindannyian elrebegünk egy halk fohászt, és az égiek segítségét kérjük, hogy minden stimmeljen.




A bevallás beadási határideje idén márciusról május 20-ára tolódik át – ez valószínűleg jó hír a notórius késlekedők számára. Kedvező változást jelent az új, kétkulcsos adótábla is. Az adókulcs 1.5 millió forintig 18, fölötte pedig 38 százalék. Az igénybe vehető maximális adókedvezmény hatmillió forintot meg nem haladó jövedelem esetében százezer forint (a magán- és önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre ez nem vonatkozik), e fölött fokozatosan csökken, majd 6.5 millió forintnál eltűnik.

Az önkéntes nyugdíjpénztárba betett pénzünk után maximum 120 000 forintot igényelhetünk vissza: ez kedvező változás. A családi adókedvezmény igénybevételének felső határa viszont 12 millió forintról nyolcmillióra csökken: ennek nyilván kevesebben örülnek.
Továbbra is él és virul a Sulinet program, bár a maximum hatvanezer forintos adókedvezményre 2005-ben már csak a 3.4 millió forint alatt keresők számíthatnak. Viszont, tekintve, hogy a kedvezménnyel nem csupán a pedagógusok és a diákok, illetve családtagjaik élhetnek, kibővült az igényjogosultak köre.



ADAM, hol vagy?
Az adózási rend módosítása mögött az adatszolgáltatás alapján történő adóhatósági adómegállapítás (ADAM) bevezetése, illetve az emiatt elcsúszó határidők egységesítése áll. A személyi jövedelemadó tekintetében idén lehet élni először ezzel a lehetőséggel. Mindazoknak, akik nem akartak SZJA-bevallást készíteni, és az adóhivatalra kívánták átruházni az adómegállapítás nemes feladatát, február 15-ig nyilatkozniuk kellett. Az adót május 20-áig rója ki az APEH, és az összeget június 20-áig kell befizetni. (Adóhatósági adómegállapítás esetén is rendelkezhetünk jövedelemadónk egy százalékáról: az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető az APEH honlapjáról.) Cikkünk nyomdába adásakor még nem ismert, pontosan hányan éltek az új lehetőséggel: az adóhivatal előzetes becslése ötszázezer és egymillió közötti adózóról szólt. Ehhez képest a rendelkezési határidő, azaz február 15 előtt néhány nappal még csupán pár ezren jelentkeztek be az ADAM-ra, és mintegy ötvenezren töltötték le a szükséges adatlapot. Ezek alapján úgy tűnik, a lehetőség nem mozgatott meg tömegeket - de előbb-utóbb biztos megszeretjük.

Ami viszont feltartóztathatatlanul tör előre, az az elektronikus adóbevallás. 2004-ben az SZJA-bevallások 49 százalékát már az internetről letöltött nyomtatványok alapján nyújtották be: ez majdnem húszszázalékos előrelépés a 2003-as harminc százalékhoz képest. Ezek a bevallások persze még postai úton, papíron jöttek vissza az adóhivatalhoz. 2005-től viszont az adóhivatalnak minden adózó számára biztosítania kell az elektronikus alapú adóbevallás lehetőségét. Mi több, 2005-től a legnagyobb adózók esetében a törvény már egyenesen kötelezővé teszi az elektronikus adóbevallást.

Mindent visznek
A vállalati körben az adózás mind összegét, mind bonyolultságát tekintve egészen másfajta problémát jelent, ráadásul nem is válik élesen külön pénzügyi tevékenységük egészétől. A legújabb ügyviteli programok nagy trükkje az, hogy ezt a komplexitást különféle felhasználókímélő technikákkal és automatizmusokkal megszűrik, vagy legalábbis elviselhető szintre csökkentik. Ezek a szoftverek mára igen messze jutottak a kezdeti idők tákolt-mákolt, nehezen kezelhető, barátságtalan alkalmazásaitól.



Általában moduláris felépítésűek, a könyveléstől az iktatáson át az adóbevallás elkészítéséig minden pénzügyi és ügyviteli tevékenységet kiszolgálnak, és a döntéshozók tevékenységét fontos információkkal támogatják. Felületük egységes és könnyen kezelhető, adatbázisuk integrált. Sokéves szakmai, pénzügyi és szoftverfejlesztői tapasztalat összegződik bennük, és készítőik gyakran a helyszíni telepítést, az egyéni elképzelések beépítését, a jogszabálykövetést stb. is vállalják. És ami még fontosabb: árazásuk általában rugalmas, igazodik a felhasználószámhoz és a felhasználás típusához. Persze így sem olcsók, de céges viszonylatban a legbiztosabban megtérülő beruházások közé tartoznak.

A következőkben tizenegy ügyviteli szoftvert, illetve szoftverrendszert mutatunk be. A széles kínálatból elsősorban a kis- és középvállalkozások igényeinek megfelelő termékeket igyekeztünk kiválogatni. A leírások terjedelmi okokból szűkre szabottak, de akinek az érdeklődését a rövid ízelítő alapján felkeltette valamelyik termék, az a fejlesztő webhelyén általában részletesebb információt talál.

A cikk a 2005. áprilisi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.