Hirdetés

Új AMD processzorok



|

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) képviselői bejelentették, hogy a napokban forgalomba kerülnek a hordozható számítógépekbe kifejlesztett 1,1 GHz-es frekvenciájú AMD Athlon 4, valamint 900 MHz-es frekvenciájú AMD Duron processzorok, mely új chipekkel egyébként hamarosan a Compaq Computer által forgalomba hozandó Presario 1200-as típusú notebookokban is találkozhatunk majd. Legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb az a bejelentés is, miszerint az asztali számítógépekbe szánt 1 GHz-es frekvenciájú vadonatúj AMD Duron processzorok szállítását még valamikor ebben a negyedévben megkezdi majd az AMD.

A most bejelentett 1,1 GHz-es Athlon 4-es processzor 100 MHz-cel nagyobb frekvencián ketyeg, mint a májusban bemutatott első, 1 GHz-es Athlon 4-es chip. A bejelentés kapcsán az AMD képviselői azt is elmondták, hogy az 1,2 GHz-es Athlon 4-re sem kell már sokat várnunk, az ugyanis az idei év negyedik negyedévében lát majd napvilágot.

Az új mobil Duron chipek esetében komoly változtatásokról beszélhetünk, hiszen ezekben a processzorokban teljesen új processzormag található, mely az elmúlt időkben Morgan név alatt vált ismertté. A Morgan mag lényegében az Athlon 4-ben használatos Palomino mag olcsóbb változata, mely fejlett, PowerNow névre hallgató energiagazdálkodással is rendelkezik. Mindkét új AMD processzor ugyanolyan Socket A tokozással és 200 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkezik, mint amilyen tulajdonságokkal az asztali számítógépekbe szánt Thunderbird magos Athlon processzorok rendelkeznek, persze ez utóbbi chipek 266 MHz-es FSB-vel rendelkező változatai is kaphatóak. A most bejelentett AMD processzorok az SSE1 (Streaming SIMD Extensions) formájában 52 új multimédiás utasítással is rendelkeznek, mely utasítások egyébként még az első Intel Pentium III-as processzorokban debütáltak. A PowerNow technológia képes arra, hogy a processzor frekvenciáját és feszültségét az adott igénybevételhez igazítva csökkentse, ami értelemszerűen kisebb áramfelvételt és egy feltöltéssel elérhető hosszabb működési időt eredményez.

Az 1,1 GHz-es frekvenciájú mobil Athlon 4-es processzor listaára 425 dollár, a 900 MHz-es mobil Duron 130 dollárba, a hamarosan debütáló, asztali számítógépekbe szánt 1 GHz-es Duron pedig 89 dollárba kerül majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.