Hirdetés

Új asztali chipeket ad ki az AMD a héten



|

Hirdetés

Az AMD jelenlegi leggyorsabb 1,33 GHz-es Thunderbird processzorának helyét átvevő 1,4 GHz-es változat végfelhasználói ára a hírek szerint 224 és 266 dollár között lesz (kb. 70 ezer Ft). A majdani árról szóló információt legalább három nagy számítógép-forgalmazó megerősítette. Az AMD eddigi leggyorsabb processzora, az 1,33 GHz-es Athlon Thunderbird CPU március óta van a piacon.

Az egyik hírforrás elmondása szerint az AMD az új Athlon Thunderbird 1,4 GHz CPU mellett jövő csütörtökön kiadja a költséghatékony (olcsó) számítógépek piacára gyártott Duron processzorok legújabb, immár 950 MHz-es változatát is. Az új Duron processzor ára a hírek szerint 116 dollár körül lesz (35 ezer Ft). A jelenlegi leggyorsabb Duron processzor névleges órajele 900 MHz. A processzor áprilisban lett kiadva.

A chipóriás AMD nem kívánta kommentálni az új processzorok jövőheti kiadásáról szóló híreket, mindenesetre a társaság a jövő héten sajtókonferenciát fog tartani a Tajpejben megrendezett tajvani Computex kiállításon, amely ideális alkalom lenne az új processzorok bejelentésére.

Az új Duron modell kibővíti az AMD jelenleg is jelentős sebességelőnyét az Intellel szemben az olcsó gépek kategóriájában. Az Intel leggyorsabb hasonló kategóriájú Celeron processzora 850 MHz-en működik, de különféle arhitektúrális különbségek miatt a két processzor közötti sebességkülönbség sokkal nagyobb, mint amit az órajel mutat. Az AMD 950 MHz-es Duron processzora feltehetően legalább egyező, de valószínűleg még nagyobb teljesítményre lesz képes, mint az Intel leggyorsabb, 1 GHz-es Pentium III processzora. Egyes szakértők szerint a Pentium III a jövőben átveszi a Celeron helyét az olcsó gépek piacán, de a Duron rendkívül gyors sebességnövekedése könnyen értelmetlenné tehet egy ilyen lépést.

Az Intel jelenlegi, asztali gépekbe készülő csúcsprocesszorai a Pentium 4-esek, amelyből a leggyorsabb már 1,7 GHz-en működik, sőt a társaság nemrég a 2 GHz-es modell működő prototípusát is bemutatta. Az AMD új, 1,4 GHz-es Athlon változata feltehetően körülbelül azonos teljesítményre lesz képes, mint az 1,7 GHz-es Pentium 4.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.