Hirdetés

Új fenyegetés: a PDF-spam



|

Képek helyett csatolt pdf-dokumen- tumokkal támadnak a spammerek.

Hirdetés

Paul Henry, a Secure Computing alelnöke elmondta, hogy július elején a kép-spamek 38%-át tették ki a kéretlen leveleknek, ez a szám azóta körülbelül a felére csökkent. A Symantec felmérése is hasonló számokat mutat: a vállalat szerint a kép-spamek aránya májusban érte el a mindenkori legmagasabb arányt (52%), és azóta folyamatosan csökken.

 

Itt van viszont az új fenyegetés: a pdf-spam. Semmi technikai trükk nincs az egészben, egyszerű mellékletként csatolják a levélhez a pdf-dokumentumot, melyet a legtöbb spamszűrő (még) nem tud olvasni. Ezidáig kétféle típusról tudósítottak a biztonsági cégek: az egyik egy profi hírlevélnek tünteti fel magát, a másik sokkal kezdetlegesebb, de mindkettő rendkívül kedvező részvényvásárlási lehetőséget ajánl. A Symantec szerint a két fajta spamet rendre 5 milliárd, illetve 30 millió címre küldték el világszerte.

 

 

pdf_spam2_k.png

 

 

Egyelőre a pdf-spam meg sem közelíti a kép-spamek arányát (július elején körülbelül 4%-ot tettek ki a kéretlen levelek közt), de - mivel egyelőre nem tudják szűrni - már a közeljövőben sokkal veszélyesebb lehet annál. A pdf dokumentumokkal kapcsolatban ugyanis sokkal több a biztonsági veszély is. Míg a kép-spameknek maximum úgy eshet áldozatul a felhasználó, hogy megveszi a reklámozott terméket, addig a pdf-spammel együtt malware is érkezhet, mely a dokumentum letöltésével együtt feltelepül az áldozat PC-jére.

 

A biztonsági cégek és spammerek közötti harc folytatódik, a pdf-spammel most az utóbbiak kerültek lépéselőnybe, reméljük nem sokáig.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.