Hirdetés

Új motort kap a Chrome és a Firefox!



|

A sajátját pont eldobó Opera a keresőcég új megoldása mögé állt be.

Hirdetés

Két határozottan váratlan fordulat is történt tegnap a webböngészők világában, ugyanis a Google és Mozilla egyaránt bejelentették, hogy új böngészőmotorokon dolgoznak. A Google tájékoztatása szerint kiváltak a hivatalos WebKit projektből, a jelenlegi kódbázist „lenyúlva” pedig elindították a Blink névre hallgató saját megjelenítőmotorjuk fejlesztését.


A szintén nyílt forráskódú Blink létrehozásának oka, hogy a Google-nek rengeteg fáradtságába került a Chrome motort érintő fejlesztéseit visszaforgatni a WebKitbe, hiszen az eredeti projekt elsősorban a párhuzamos feldolgozás terén alaposan le van maradva a kor követelményeitől. A lépésnek köszönhetően a Google kikukázhat körülbelül 4,5 millió sornyi ősi kódot, rugalmasabbá válik a komplett fejlesztés, továbbá nem kell támogatást biztosítania olyan operációs rendszerekhez és hardverekhez, amelyeket valamilyen okból a WebKitesek fontosnak tartanak. A bejelentésre reagálva az Opera közölte, hogy WebKit helyett Blink kerül majd a vállalat új generációs böngészőibe.


A nap második meglepetését a Mozilla okozta, ugyanis az alapítvány szerint a Samsunggal közösen elkezdte a Firefoxban használt Gecko utódjának fejlesztését. A Servo névre hallgató megjelenítőmotor létrehozásának célja tökéletesen megegyezik a Blinkével: az elavult kódbázissal való leszámolás, a modern hardverek masszívan párhuzamos adatfeldolgozási képességének kiaknázása. Extra érdekesség, hogy a Servo teljes mértékben a Mozilla által is fejlesztett Rust programozási nyelven fog íródni.


Egyelőre nem tudni, hogy az új motorok mikor debütálhatnak kész termékekben: a Blink talán már a Chrome következő verziójában bemutatkozhat, noha a WebKittől érdemben csak pár hónapon belül kezdhet majd eltávolodni, míg a nulláról újraírandó Servót egyhamar garantáltan nem látjuk majd stabil böngészőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.