Hirdetés

Új NEC duál DVD/HD-DVD meghajtó



|

Hirdetés

A hagyományos DVD-k vörös lézert használnak az adatok lemezre írásához és olvasásához, a következő generációs formátum ugyanezt kéklézerrel teszi. Ez a lézerváltozat az egyik kulcseleme a nagy felbontású (High Definition) és nagy (adat)sűrűségű (High Density) DVD lemezek (HD-DVD) nagyobb kapacitásának. Ezek azonban eddig nem tudták olvasni a jelenlegi DVD-ket, így a jövőbeni lejátszók csak akkor tudják olvasni mindkét formátumot, ha kifejlesztenek egy kombinált optikai fejet.

A csütörtökön a tokiói sajtókonferencián bemutatott prototípus is csak olvasni tudja az adatokat, de az NEC szerint a technológia felhasználható egy kombinált író/olvasó fej kialakításához. A kombinált fej kifejlesztése is azonban csupán egyike a számos lépésnek, amelyet még meg kell tenni, hogy a meghajtóból tényleges termék legyen. Jelenleg a legnagyobb akadály még mindig magának a formátumnak az elfogadtatása, mondja Inada Hirosi, az NEC optikai rögzítő technológiai központjának vezetője. Az NEC a Toshibával közösen fejlesztette ki a „fejlett optikai lemez” (AOD) rendszert, melyet a minap nyújtottak be újgenerációs DVD szabványként a DVD Forumhoz. A szabvány 0.9 verzióját már jóváhagyták, amely egy 20 gigabájtos újraírható lemezt tartalmaz, ill. csak olvasható formátum esetén két eltérő kapacitásban egy 15 gigabájtos verziót, ahol az adatok egy rétegben vannak a lemezen; valamint egy 20 gigabájtost, amelyen két rétegben.

Az NEC a jövő év első felére ígéri azt az optikai fejet, amely a DVD és HD-DVD formátum mellett CD formátum olvasására és írására is alkalmas lesz, s folynak a munkák az egyszer írható HD-DVD verzió kifejlesztésével kapcsolatban is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.