Hirdetés

Új PC vásárlása előtt fontoljuk meg a frissítést



|

Hirdetés

8 tonna nyersanyagra van szükség egy átlagos asztali PC és monitor előállításához, és hogy élettartamának meghosszabbítása sokkal energiatakarékosabb megoldás.

A tanulmány szerint egy asztali PC és a hozzávaló 17 collos katódcsöves monitor előállításához minimum 240 kiló fosszilis fűtőanyag, 22 kiló vegyi anyag és másfél köbméter víz szükséges, ami összsúlyban egy közepes autóéval vetekszik. A PC környezeti hatását messze úgy lehet a leghatékonyabban minimalizálni, ha meghosszabbítjuk a hasznos élettartamát, mondja Eric Williams, az UNU kutatója, a jelentés egyik társzerzője. Tehát alaposan meg kell fontolni, valóban szükség van-e új gépre, ha a frissítéssel is el lehet érni ugyanazt a célt. De ha mégis a csere mellett döntenek, az öreg gépet sokkal érdemesebb tovább adományozni, semmint bontóba küldeni, mert ez 5-20-szor energiakímélőbb megoldás, mint a reciklizálás. Hihetetlen mennyiségű energiára van szükség a félvezetők megsemmisítéséhez, ill. a bennük lévő nyersanyag kinyeréséhez. 2002-ben publikált tanulmányában Williams arra a következtetésre jut, hogy 1.7 kg fosszilis üzemanyag és vegyszer, valamint 32 liter víz kell egy 2 grammos 32 megabájtos DRAM lapka előállításához.

De jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani azzal is, ha áttervezzük a belső hálózatokat, most ugyanis sok cégnél a gépeknek nincs engedélyezve a készenléti üzemmód, vagyis éjjel-nappal menniük kell, hogy a hálózatot karban lehessen tartani. Az irodai és távközlési berendezések használták el az összes áram 3 százalékát az USA-ban 2000 folyamán, olvasható az energiaügyi minisztérium 2002 januári jelentésében. Ennek kb. 40 százalékát a PC-k és a hozzájuk való monitorok fogyasztották el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.