Hirdetés

Új WLAN adatátviteli rekord született



|

Hirdetés

A kísérlet azt hivatott bebizonyítani, hogy a WLAN technológia nagy távolságokra is kitűnően hasznosítható. A programozók korábban már sikeresen továbbítottak adatokat 88 kilométernyi távolságba vezeték nélküli internetkapcsolat segítségével, de az új kísérlet folyamán közel 201 kilométeres távolságra sikerült adatokat továbbítaniuk. A kapcsolat összesen három órán keresztül volt stabilnak mondható, sávszélessége pedig 11 Mbps volt.

A sikert egy WLAN-hackerek által is használt trükk segítségével érték el: az adási teljesítmény felerősítéséhez parabolatükröt használtak. Ez a trükk még épp megengedett a DEFCON-on, más "turbózás", például ballonok használata azonban nem szabályos. Ezen kívül azt is kikötötték, hogy sem a vevő, sem az adó antenna nem lehet 30 méternél magasabb.

Az is igaz, hogy a P.A.D. nevű csapat kissé nagyobb célokat tűzött ki, eredetileg kb. 309 kilométer távolságba tervezett adatokat eljuttatni. Az előzetes teszteken ráadásul 483 kilométeres távolságot is elértek, de ez mit sem von le az új rekord értékéből - ráadásul a helyszín sok minden miatt a lehető legkevésbé volt ideális a kísérletre, a nevadai sivatag környezeti tényezői még a mobiltelefonoknak sem tesznek jót, ezek ismeretében pedig kész csoda az új világcsúcs.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.