Hirdetés

Új-Zéland is kémkedik a világ után



|

Snowden szerint az új-zélandi kormány is tömeges megfigyelőrendszert működtet.

Hirdetés

Edward Snowden a The Intercept segítségével ezúttal Új-Zéland szennyesét teregette ki. Az állítása szerint a helyi kormány 2012-ben és 2013-ban alkotott meg egy tömeges megfigyelőrendszert, és bár ehhez új törvényeket is életbe léptetett, az állampolgároknak hazudott a program létezéséről. Snowden szerint az új-zélandi lakosok minden ténykedését és kommunikációját megfigyelik (így az országon kívüliek is érintettek lehetnek). 

Hirdetés

A programba az NSA segített be Új-Zélandnak, méghozzá az XKEYSCORE nevű eszközt adták oda a GCSB-nek. Az eszközt Amerika mellett Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália is használja, az öt országot együtt pedig "Öt Szem"-ként emlegetik, amelyek egy nemzetközi megfigyelőhálózatot alkotnak, és persze megosztják egymással az adatokat. 

A GCSB nem kommentálta az ügyet, John Key miniszterelnök pedig tagadta a kémkedési vádakat, mondván, hogy a Speargun nevű programot leváltották a Cortex projekttel, ami a tömeges cybervédelemért felel. A miniszterelnök mindenesetre nem tagadta a Speargun program működését. Mivel egy ekkora programhoz elengedhetetlen a kábelek feletti felügyelet, ezért az is biztossá vált, hogy az ország déli részén fekvő, gyakorlatilag az egész terület forgalmát bonyolító kábelt ellenőrzik - ez pedig a GCSB legnagyobb kémkedését jelenti az elmúlt évtizedekben. 

Érdekesség, hogy a botrány csupán néhány nappal előzi meg a helyi választásokat, újabb okot adva az aggódásra a jelenlegi kormánynak. Mindez Kim Dotcom pártjának kedvez, amely szövetségre lépett a baloldallal. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.