Hirdetés

Újabb hibás Intel processzorok

|

Hirdetés

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel ismét arra kényszerült, hogy visszahívja egy processzorát, mert az olyan hibát tartalmaz, mely a számítógépek lefagyásához vezethet.

A visszahívás tárgyát képezõ 2 MB nagysebességû cachememóriával szerelt Pentium III Xeon processzorok forgalmazását idén márciusban kezdte meg az Intel. Bill Kircos, az Intel szóvivõje elmondta, hogy a processzor debütálását követõen egy hónappal egy számítógépek forgalmazásával foglalkozó cég már jelezte az Intel számára, hogy az alapos tesztek alatt felmerült némi probléma a chippel kapcsolatban. Ezután az Intel laboratóriumaiban is sikerült reprodukálni a hibát, ám Kircos elmondása szerint nem sikerült orvosolni azt, és ennek egyenes következménye lett, hogy az Intel április közepén leállította a hibás processzorok gyártását. Azt egyelõre nem lehet tudni, hogy ez a hír miért csak most szivárgott ki a cégtõl.

Az Intel szóvivõje elmondta, hogy a cég fejlesztõmérnökei jelenleg azzal vannak elfoglalva, hogy különbözõ változtatásokat vigyenek végbe a hibás processzor gyártási technológiáin, és ha minden jól megy, akkor augusztus közepén újra forgalomba kerülnek majd az immár remélhetõleg hibátlan Xeon processzorok. Addig is azonban az Intel minden hibás processzort visszacserél, bár augusztusig csak 700 MHz-es csereprocesszorokkal tud szolgálni.

Nathan Brookwood, az Insight 64 szakértõje az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Xeon chipek hibája relatíve kevés gondot okozhat, már csak azért is, mert az Intel elég kevés ilyen hibás processzort adott el eddig.

"Nem olyan vészes ez az egész ügy. Kétlem, hogy túl sok végfelhasználó számára gondot jelentenének a hibás Intel Xeon processzorok, egyébként pedig a legtöbb felhasználó számítógépében még a korábbi 700 MHz-es Xeon chip található meg, ami nem tartalmazza a hibát" - nyilatkozta Brookwood.

Az Intel Xeon termékcsaládba tartozó processzorok egyáltalán nem számítanak olcsónak, hiszen a nagy méretû integrált másodszintû gyorsítótár jelentõsen megdrágítja az ilyen chipeket. Ezer darabos tételben a 900 MHz-es modell 3692 dollárba, a 700 MHz-es verzió pedig 1980 dollárba kerül.

Kircos elmondta, hogy a Xeon processzorok hibája kizárólag extrém tesztkörülmények között jelentkezik, és eddig még egyetlen rendszergazda sem jelentett olyan problémát, melyért a hibás Xeon chipek lettek volna a felelõsek. A Xeon processzorok hibájának a lényege, hogy a chip bizonyos esetekben nem ír ki egyes információkat a processzornak abba a részébe, mely az aktuálisan futó feladatok irányítására hivatott, melynek következében a processzor végtelen ciklusba kerül.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.