Hirdetés

Újabb híres torrentkereső szűnhet meg



|

A MiniNova után az IsoHunt is lehúzhatja a rolót?

Hirdetés

Nem először van bajban a népszerű IsoHunt BitTorrent-kereső weboldal alapítója Gary Fung, aki egyébként két másik híres weboldal (a TorrentBox és Podtropolis) tulajdonosa is egyben. Stephen Wilson kerületi bíró utasításának megfelelően  Fungnak el kell távolítania weboldalairól minden olyan torrent fájlt, amely illegális vagy jogsértő tartalomra mutat, ez pedig végeredményben szinte egyet jelent a népszerű weboldalak bezárásával.


Az eredeti ítélet még 2009 decemberében született, amikor a filmstúdiók által felkért szakértők statisztikai mintavételre alapozott eljárással és szerver naplófájlok bemutatásával bizonyították be, hogy a szerverek majdnem teljes tartalma szerzői jogokat sért és a letöltések fele az USA-n belül történik. Fung ugyan nem tudta megcáfolni a MPAA jogvédő szervezet által ellene felhozott vádakat, de a bizonyítási eljárás szerinte egyébként sem volt tudományosan megalapozott, de a vádakra nem tudott érdemben reagálni és ellenbizonyítékot szolgáltatni.


court-hammer_k.jpg
Fung korábban már megpróbált érvelni amellett, hogy a weboldalain üzemeltetett keresőmotorok tulajdonképpen nem különböznek a hagyományos keresőktől (mint például a Google vagy a Yahoo), amelyekkel szintén megtalálható a jogvédett tartalom, de a szakértők szerint az IsoHunt keresőkódja szándékosan védett tartalmak keresésére volt hangolva.

A bíróság mostani döntése alapján Fung weboldalain meg kell tiltania a ".torrent" fájlokhoz való mindenféle hozzáférést, vagy el kell távolítania azokat, amelyek jogvédett tartalomra mutatnak. Mindez azt jelenti, hogy az IsoHunt, TorrentBox és Podtropolis elvesztené elsődleges keresőfunkcióját, mert a másik út (a fájlok kiválogatása) egy ilyen hatalmas méretű adatbázis esetében teljesen lehetetlen feladat.


Fung éppen ebből kifolyólag azt javasolta, hogy az MPAA szakértőkkel állíttasson össze egy listát az eltávolítani kívánt fájlokról, de a bíróság most ezt a kérelmet is visszautasította, így Fungnak két választása maradt: bezárja oldalait vagy saját magas tisztítja meg az illegális tartalmakra mutató hivatkozásoktól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.